Filtru pe categorii

Pervomaisc, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1869
Populația:
9000 locuitori

Pervomaisc este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 100 km de Chișinău. Satul Pervomaisc a fost menționat documentar în anul 1869 cu denumirea Cuciurgan.

[în sus]Populația

Populaţia satului Pervomaisc alcătuia 9000 de oameni în anul 2010.

[în sus]Istoria localitații

Satul Pervomaisc a fost menționat documentar în anul 1869 cu denumirea Cuciurgan. Localitatea este amplasată într-o zonă de silvostepă, pe malul drept rîului Cuciurgan, în imediata apropiere a frontierei cu Ucraina.

În perioada sovietică sediul gospodăriei pomicole intercolhoznice „Pamiati Iliciu". În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin.

Localitatea este amplasată la 2 km de stația de cale ferată Cuciurgan prin care se transportă cărbunele la Hidrocentrala Moldovenească.

Comentarii

 (0)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Varniţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
4210 locuitori

Varniţa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul Varniţa este aşezat pe malul drept al Nistrului, la mică depărtare de cetatea Bender și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 4210 locuitori. Satul Varniţa este atestat documentar pentru prima oară la 15 ianuarie 1560.

Citeşte mai departe