16 aprilie 2024, 20:13 views 20742
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria video |

Duruitoarea, raionul Rîşcani

Statut:
Sat
Prima atestare:
1755
Populația:
379 locuitori

Duruitoarea este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Satul are o suprafaţă de circa 0.91 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.87 km. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Rîșcani și la 208 km de Chișinău. Satul Duruitoarea a fost menționat documentar în anul 1755.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 379 de locuitori, dintre care 48.02% - bărbaţi și 51.98% - femei. Structura etnică a populaţiei: 98.94% - moldoveni, 1.06% - ruşi.

[în sus]Istoria localitații

Satul Duruitoarea a fost menționat documentar în anul 1755. Biserica cu hramul "Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil" a fost construită în anul 1848. Biserica a activat pînă în anul 1962. Această biserică păstrează adevărate comori: iconostasul din lemn de nuc de o frumusețe rară, obiecte de cult de o valoare deosebită.

[în sus]Monumente istorice

La marginea de est a satului, în lanţul calcarelor toltrice a fost descoperită o grotă care se extinde pe distanţa de 49 m în lungul lanţului de toltre, pe direcţia nord-sud, şi constă din trei camere. Cea de sud şi cea de nord au deschidere spre vest, cea centrală serveşte ca trecătoare între ele. Înălţimea cupolei nu depăşeşte 8 m, iar suprafaţa totală atinge 30 m.p. Grosimea depunerilor de peşteră în interiorul grotei constituie sub 2 m. Aici au fost desoperite urme ale prezenței umane care datează din paleoliticul superior. Arheologii au descoperit resturile a două ruguri şi a unei vetre, au fost colectate circa 10 000 oase ale animalelor – cal, bizon, mamut, rinocer, cerb nobil şi gigantic, căprioară, saigă, vulpe polară şi a., localizate în două mari aglomeraţii.

Tot aici au fost depistate urme ale activității umane din epoca eneolitică. 1500 de piese din silex includ nuclee grosolane masive, aşchii scurte şi groase. Grotă a fost descoperită de N. Chetraru în anul 1958 şi cercetată de N. Chetraru şi G. Sergeev în anii următori.

[în sus]Resurse naturale

La est de satul Duriutoarea, rîuleţul Duritoarea, afluent al Ciuhurului, a săpat prin şirul de toltre un defileu adînc. Defileul Duruitoarea este un monument al naturii cu valoare de unicat.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
904 locuitori

Mănoileşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mănoileşti, Novaia Nicolaevca, Vulpești și Rezina. Satul Mănoilești este situat la o distanță de 9 km de orașul Ungheni și la 99 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Mănoilești a fost atestat documentar în anul 1644.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.