22 october 2014, 12:18 views 7325

Codul Calimachi

Codul Calimachi a fost a fost un cod civil al Moldovei, alcătuit de Cristian Flechtenmacher şi A. Cuzanos, cu ajutorul lui Andronache Donici, Damaschin Bojincă şi al altor jurişti, şi promulgat de domnitorul Scarlat Callimachi în 1817. Aplicarea lui a devenit mai consecventă abia după 1833, cînd s-a definitivat, prin traducere, redactarea în limba moldovenească a codului, începută odată cu cea greacă.

La alcătuirea acestui cod s-a urmărit să se îmbine dreptul local, bazat pe obicei, cu dreptul bizantin, folosindu-se totodată în fapt, ca model principal, codul civil austriac. Păstrînd trăsături feudale, el conţinea şi norme de drept burghez, ceea ce reflecta începuturile descompunerii orînduirii feudale şi ale formării în Moldova a relaţiilor bazate pe proprietatea privată şi pe capital. Codul Calimachi a fost aplicat pînă la 1 decembrie 1865, cînd a fost abrogat şi înlocuit cu Codul civil, valabil pe tot cuprinsul Principatelor Unite.

Cele 2.032 de articole ale Codului sînt structurate în trei părţi, precedate de o introducere de 24 de articole. Condica ţivilă sau politicească a Principatului Moldovei, cum era numit codul, a însemnat consfinţirea dreptului natural prin care „tot omul are drituri fireşti", cu toate că robia a continuat să fie tolerată, însă fără ca stăpînul să aibă drept asupra vieţii robului. El a mai stabilit şi capacitatea juridică, de la care erau excluşi copiii, femeile sau robii. A pus bazele figurii persoanei juridice şi a delimitat şi reglementat clar asociaţiile. Astfel, erau considerate persoane juridice „negustoreştile tovărăşii", breslele meşterilor, mănăstirile şi bisericile.

În ce priveşte familia, raporturile de rudenie şi căsătoria, Codul Calimach conţinea unele reglementări bazate pe dispoziţii mai vechi ale dreptului bizantin. Căsătoria, spre exemplu, a fost reglementată după principii care şi astăzi stau la baza dreptului contemporan. În schimb erau interzise căsătoriile între creştini şi necreştini sau între oameni liberi şi robi. Totodată este reglementat şi divorţul, care poate avea loc atît din cauza femeii cît şi din cauza bărbatului.

O altă trăsătură fundamentală a Codului Calimachi a fost respectul faţă de proprietatea individuală. Codul aduce întăriri la dreptul individual de proprietate, fapt care va contribui la triumful definitiv al proprietăţii private şi la dezagregarea formelor arhaice de stăpînire în comun care mai puteau fi găsite în numeroase zone rurale.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
3036 locuitori

Vărvăreuca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vărvăreuca și Stîrceni. Satul Vărvăreuca este situat la o distanță de 3 km de orașul Florești și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3036 de oameni. Satul Vărvăreuca a fost atestat documentar la 12 aprilie 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.