Section filter
  • 2011
  • page views Views

Călătorie pe Răut de la Trebujeni la Furceni

Примерно в 2 км от Трeбужен

Răutul — e rîu în Moldova, e afluentul de dreapta a Nistrului şi care–şi ia începutul din apropierea satului Rediu–Mare, raionul Donduşeni, curge în direcţia sud–estică, de două ori îşi schimbă direcţia curgerii (de lîngă Bălţi şi Floreşti) şi se scurge în Nistru lîngă satul Ustie. Albia rîului atinge lăţimea de 3 m la Bălţi şi pînă la 9 km lîngă Orhei. Pe Răut sînt multe plavii, care în mare parte au fost uscate. Între Floreşti şi Căzăneşti Răutul trece prin stîncile de calcar, formînd defileuri printre stîncile de calcar, adînci şi înguste.

   Lungimea — 286 km.
   Suprafaţa bazinului  — 7760 km².
   Lăţimea medie a albiei — 30 m.
   Lăţimea medie a văii  — 7 km.

Deosebit de pitoresc este Răutul în raionul Orhei, unde rîul formează o mulţime de meandre şi se scurge într–o vale adîncă, formată din creste de toltre (malul stîng), iar pe sectoarele dintre satul Trebujeni şi Furceni este înconjurată de pădure (malul drept).

Очередная излучина реки

Călătoria noastră începe din împrejurimile satului Trebujeni, raionul Orhei, care intră în componenţa extraordinarului complex istorico–arheologic Orheiul Vechi. Anume aici valea rîului Răut este deosebit de frumoasă. Am călătorit pe malul stîng al rîului şi traseul nostru în mare parte a trecut printr–un lanţ de munţi foarte pitoresc (pe partea stîngă) şi a unei păduri de foioase pe malul drept. Distanţa totală a traseului a alcătuit aproape 8-9 km. Aproximativ la mijlocul traseului valea rîului se lărgeşte şi formează un platou foarte larg şi pitoresc, aici se petrec anual festivaluri muzicale.

Traseul se parcurge pe jos şi nu este deloc greu, poate fi recomandat oricăror categorii de turişti, inclusiv şi copiilor mai mari de 7 ani, dar trebuie să ţineţi cont că numai prima jumătate a drumului poate fi parcursă cu un mijloc de transport. Punctul final al acestui traseu este satul Furceni, Orhei. În acest loc peste Răut sînt două poduri — unul vechi (vedeţi fotografia) şi cel nou, mai sus, pînă la care excursia nu a ajuns.

Резкий поворот реки близ Фурчен

Călătorie pe Răut de la Trebujeni la Furceni - album foto

Settlements of Moldova and Diaspora

Criuleni

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1607
Populația:
7138 locuitori

Criuleni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Criuleni. Amplasat într-o regiune de coline şi şes, pe malul drept al rîului Nistru, oraşul Criuleni este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 7138 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1607, cînd este cumpărată de Nicoară Donici cu 100 zloţi tătăreşti.

Read more