Vicoveanca Sofia

Moldoveanca Sofia Vicoveanca (Sofia Micu) este una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din zona Bucovinei. Sofia Vicoveanca s-a născut pe 23 septembrie 1941, în localitatea Toporăuți (Toporuica de astăzi), localitate aflată în apropiere de orașul Cernăuți (astăzi în Ucraina). Sofia a copilărit împreună cu cei 3 frați ai ei în familia negustorilor Gheorghe și Veronica Fusa. Aceștia aveau la Cernăuți prăvălie, case, vite, cai. După ce tatăl său a fost luat prizonier după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietica, Sofia împreună cu restul familiei au plecat în comuna Vicovu de Jos. Aici, Sofia și-a petrecut restul copilariei. Datorita greutăților materiale Sofia a învățat să coase, să țese covoare, să împletească.

A absolvit Scoala Populară de Artă din Suceava, fiind angajată în anul 1959 ca solistă de muzică populară în Ansamblul de Cîntece și Dansuri "Ciprian Porumbescu" din Suceava. În anul 1965 interpreta lansează primul său disc. Din anul 1998, devine solistă de muzică populara în Ansamblul "Rapsozii Botoșanilor".

Numele de scenă, "Vicoveanca", i l-a ales directorul ansamblului artistic, după numele satului unde a copilărit. Sofia Vicoveanca a fost căsătorită cu ziaristul sucevean Victor Micu, care a decedat în aprilie 2001.

De-a lungul timpului Sofia Vicovenca a scos 10 discuri personale și 6 în colaborare. Repertoriul Sofiei Vicoveanca este format din doine de dragoste și dor, cîntece de leagăn, de nuntă sau cumetrie, balade, colinde, cîntece de voie bună.

Interpreta a susținut spectacole cu diferite formații artistice în țară și în străinătate, ajungînd cu turneele în Israel, Portugalia, SUA, Franța, Danemarca, Germania, etc.

Cunoscuta solistă cu pseudonimul Sofia Vicoveanca a făcut cunoscuta zona Bucovinei prin cîntecele sale încărcate de emoții și stări ale țăranului moldovean. A interpretat cîntece de joc, balade și doine, cîntece de leagăn din zona Bucovinei. Cîntece ca "Lume, lume trecătoare", "M-am sfădit rău cu badița", "Am avut un pui pe lume", "Bătîanețea cînd te bate", "Săraca vecina mea", "Bucovina mîndră floare", "Asta-i joc din Bucovina" etc. au dus în lume faima folclorului moldovenesc. A publicat doua volume de versuri: „ Dureri ascunse" (1996) și „Cu inima-n palme" (2004).

Ca o recunoaștere a activității sale artistice de aproape 50 de ani Sofia Vicoveanca a fost decorată cu mai multe distincții de stat. Cunoscuta interpretă a primit titlul de Cetățean de Onoare al localităților Suceava, Rădăuți, Siret, Pojorata, Ciocănești și Vicov (jud. Suceava), precum și al comunelor Ion Creangă din județul Neamț și Ciocîrlău din Maramureș.

Sofia Vicoveanca a cumpărat în satul Vicovul de Jos un teren de 9 ari, construind o casă nouă, în stil bătrînesc, cu cerdac și cu mansardă în care a amenajat un mic muzeu etnografic, cuprinzînd o expoziție de costume țărănești și obiecte de artă populară. Interiorul casei a fost decorat cu lucrurile proprii unui interior de casă țărănească: lada de zestre, blidar (dulap cu blide), covoare pe perete, icoane, ștergare, legănuț pentru copil și costumele populare purtate de ea.

Settlements of Moldova and Diaspora

Lunga

Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
3200 locuitori

Lunga este este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Lunga este este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 42 km de Chișinău. Populaţia satului Lunga alcătuia 3200 de oameni în anul 2011. Satul Lunga a fost menționat documentar în anul 1790.

Read more