Creţu Igor

Igor Creţu este poet și traducător moldovean. Născut la 21 martie 1922, în satul Vladimirovca, Cahul în familia intelectualilor Vera și Constantin Creţu. Tatăl său a fost de trei ori senator în Parlamentul României. Însuși Igor Crețu a fost ofiţer în Armata română, dar nu a participat la operațiunile militare. A făcut studii la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chișinău (1945-1951), avîndu-i colegi pe Ion Osadcenco, Baca Deleanu, Alexei Marinat. Apoi a studiat la Institutul de Literatură „Maxim Gorki" din Moscova (1957-1958). A fost redactor la revista „Nistru" şi consultant la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

A vorbi despre Igor Crețu înseamnă a deschide pagini pilduitoare din cultura noastră literară. Igor Crețu este poet prin vocație, dar care s-a aplecat mai ales asupra traducerii și valorificării tezaurului culturii universale. Munca de creaţie, înfăptuită de către Igor Creţu este una titanică. Prin efortul său asiduu au devenit un bun spiritual pentru masele largi de moldoveni cărţi nemuritoare, ca: „Suflete moarte" de N. Gogol, „Copilăria" de M. Gorki, „Donul liniştit" de M. Şolohov, „În ajun" de I. Turghenev, „Voinicul în piele de tigru" de Ş. Rustaveli. Traducerile din Shakespeare, Byron, Burns, Baudelaire, din folclorul găgăuz şi încă multe alte tălmăciri măiestre au ieșit de sub pana maestrului Igor Crețu. Traducerile sale se impun printr-un înalt profesionalism, prin stil elevat şi forţă de recreare artistică.

Nu poate fi trecut cu vederea rolul pe care l-a avut Igor Crețu în formarea literară a tinerilor scriitori Ion Druţă, Iacob BurghiuSpiridon Vangheli, Vasile Vasilache, dar şi a poeţilor C. Condrea, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, care adesea îi treceau pragul lăsîndu-i manuscrisele.

Mihai Cimpoi spunea că Igor Crețu nu a scris literatură pentru că nu a putut să scrie literatura care i se cerea, preferînd să se retragă în traducere, în munca de redactor. De fapt nu este pe deplin adevărat, pentru că Igor Crețu, în ciuda vicisitudinilor timpului a scris poezie, proză, dar nu le-a publicat, acestea rămînînd încă a fi cunoscute și apreciate de cititor.

Astăzi Liceul Teoretic din satul Găvănoasa, în subordinea administrativă a căruia intră și Vladimirovca, satul de baștină al lui Igor Crețu, îi poartă numele. Igor Crețu este laureat al Premiului de Stat al RSSM.

S-a stins din viață pe 22 februarie 2018.

Settlements of Moldova and Diaspora

Carabiber

Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
82 locuitori

Carabiber este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Basarabeasca și la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 82 de oameni. Satul Carabiber a fost întemeiat în anul 1929.

Read more