Mocanu Spiridon

Spiridon Mocanu este un reputat dansator, artist al poporului din RSSM (1955). Spiridon Mocanu s-a născut pe 18 aprilie 1932, în orașul Cahul. În 1966 a absolvit secţia de coregrafie a şcolii de muzică "Ştefan Neaga" din Chişinău. Din 1949 - artist în Ansamblul de dansuri populare "Joc", ajungînd în scurt timp unul dintre principalii solişti ai acestuia. S-a remarcat îndeosebi în dansurile comice, umoristice şi în scenele coreografice populare: "Baba mea", "Badea Macovei", "Păcală", "M-am pornit la Chişinău", "Chiriac", "Logodna" ş.a. A participat la numeroase turnee în ţară şi peste hotare fiind laureat al festivalurilor internaționale ale tineretului și studenților, în anul 1953 la București și 1957 la Moscova. La Festivalul Unional al Tineretului de la Moscova din l957 sceneta coregrafică M-am pornit la Chişinău, interpretată de artiştii Spiridon Mocanii, Ion Furnică, Liubomir Iorga şi Nadejda Gorodeţcaia, a cîştigat Premiul întîi şi Medalia de Aur, ridicînd astfel prestigiul Ansamblului „Joc" şi al culturii naţionale moldoveneşti la o treaptă nouă pe piedestalul de onoare al culturii universale.

Spiridon Mocanu a montat o serie de dansuri interpretate de ansamblul „Joc". Nuvelele umoristice „Baba mea" şi „M-am pornit la Chişinău" lasă o impresie memorabilă. Miniaturile „Jocului", în care şi-a găsit expresie vie una din cele mai caracteristice trăsături ale moldoveanului - umorul sînt de un farmec irepetabil. De menţionat că aceste scenete coregrafice s-au bucurat la vremea lor de un colosal succes, fiindcă fiecare din ele încheagă un chip aparte un caracter original, redat cu mare măiestrie de Spiridon Mocanu.

Deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legisl. 6 şi 7. Graţie talentului şi muncii depuse, în anul 1955 a obţinut titlul de Artist al Poporului din R.S.S.M. În 1970 i-a fost acordat Premiul de Stat al RSSM. Cavaler al ordinului Lenin.

Spiridon Mocanu s-a stins din viaţă la 20 iulie 2007, fiind înmormîntat în Chişinău.

În luna martie 2011 Ministerul Culturii a adoptat un ordin potrivit căruia anual în domeniul coregrafiei se va acorda premiul "Spiridon Mocanu".

Settlements of Moldova and Diaspora

Ciuciuieni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1647
Populația:
947 locuitori

Ciuciuieni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brejeni și Ciuciuieni. Localitatea este aşezată pe malul stîng al rîuleţului Ciulucul de Mijloc, la 11 km sud de oraşul Sîngerei şi la 102 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 947 de oameni. Satul Ciuciuieni a fost menționat documentar în anul 1647.

Read more