Tolocenco Vasile

Tolocenco Vasile ‒ publicist, scenarist, veteran de război, jurnalist emerit.

Născut la 30 iulie 1922 în satul Tîrnăuca, raionul Slobozia, Moldova. Participant la cel de-al II-lea Război Mondial.

În anul 1953 absolveşte Universitatea de Stat de la Chişinău, Facultatea de Filologie. Urmează aspirantura la Institutul de Literatură a Universităţii „M. Gorki" de la Moscova. Activează în calitate de colaborator ştiinţific al secţiei „Cultură, Învăţămînt şi Ştiinţă" din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei pe parcursul anilor 1953-1963. A fost redactor-şef al studioului cinematografic „Moldova-film"(1963-1968) şi al Enciclopediei Sovietice Moldoveneşti în 8 volume.

Debutează cu o serie de povestiri documentare în anul 1953, publicate în diferite culegeri. Semnează mai multe scenarii de filme documentare la studiourile „Moldova-film" şi „Telefilm-Chişinău", impunîndu-se, astfel, şi în calitate de scenarist.

S-a ocupat de reeditarea operelor unor asemenea scriitori precum: D. Milev, N. Cabac, N. Marcov etc. A publicat numeroase articole despre literatura şi arta Moldovei. Membru al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, vicepreşedinte al Organizaţiei Veteranilor din municipiul Chişinău.

Distincţii:

Om emerit al Republicii Moldova,
Medalia „Meritul civic", 1997.

Se stinge din viaţă în anul 2006 la Chişinău.

Filmografia:

„Asociaţii pentru producerea laptelui în Moldova", 1974 ‒ social, în colaborare,
„Moldova-73", 1973 ‒ documentar,
„Într-un pas cu savanţii patriei", „Moldova-film", 1975 ‒ documentar,
„Centrul ştiinţific", „Moldova-film", 1975 ‒ documentar,
„Moldova mea", 1979 ‒ documentar,
„Lupte pentru Moldova", 1983 ‒ documentar, în colaborare.

Settlements of Moldova and Diaspora

Badicul Moldovenesc

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1355 locuitori

Badicul Moldovenesc este un sat şi comună din raionul Cahul. Badicul Moldovenesc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1355 de oameni. Satul Badicul Moldovenesc a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Read more