Ciuhrii Sergiu

S-a născut la 2 august în anul 1938 în satul Moara de Piatră, Bălţi. În perioada anilor 1958-1963 studiază la Şcoala medie de muzică „Ştefan Neaga”. În anul 1963 este student la Academia de Muzică „Gavriil Musicescu” (actualmente – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice) de la Chișinău, la facultatea „Dirijor de Orchestră”.

În anii 1964-1965 a fost chitarist al Orchestrei de estradă a Filarmonicii din Sahalinsk, Rusia. Apoi a lucrat în calitate de metodist la Casa de Creație Populară din Chișinău pîna în anul 1982.

În anul 1970 devine dirijorul Orchestrei de muzică populară „Mărţişor” de la Casa Tineretului. A avut înregistrări la Radio Chișinău cu orchestra „Mărțișor”.

În anii 1986-1988 a fost membru al Colegiului de repertoriu al Ministerului Culturii din Moldova.

Din anul 1995 este director artistic și dirijorul Orchestrei de muzică populară „Fluieraş”.

În prezent funcționează în calitate de conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Este membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova.

Serghei Ciuhrii a scris sute de piese, aranjamente pentru orchestra de muzică populară, pentru instrumentişti şi interpreţi. Înregistrările pieselor sale fac parte din fondul de aur al Radioteleviziunii.

În anul 1979 – este Lucrător Emerit al Culturii din Republica Moldova. I-a fost conferit titlul onorific Artist al Poporului din Republica Moldova în 1992.

Settlements of Moldova and Diaspora

Uiutnoe

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
113 locuitori

Uiutnoe este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Slobozia și la 99 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 113 oameni. Satul Uiutnoe a fost înființat în secolul XX.

Read more