Rudeaghin Ghenadie

Rudeaghin Ghenadie ‒ scenarist, redactor, publicist, scriitor.

Născut la 10 august 1939 în Mozdok, Osetia de Nord, Rusia. A absolvit Facultatea Scenaristică a VGIK-ului în anul 1975, studioul profesorului N. Figurovschi.

Circa 30 de ani a locuit şi a activat în Republica Moldova. A lucrat în calitate de redactor superior şi prezentator al emisiunilor de la Televiziunea Naţională din Moldova, precum și corespondent al ziarelor „Chişinăul de seară” și „Feroviarul Moldovei”.

Publicaţiile sale au apărut în ediţiile revistelor şi ziarelor periodice atît în ţară, cît şi peste hotare în: revista „Codru” a Uniunii Scriitorilor din Moldova, revista literar-artistică și de publicistică „Russkoie pole” (or. Chișinău), antologia literară „Mahaon” (or. Zaporojie), antologia „Sovremennoie russkoe zarubejie”, (volum I, cartea 3, or. Moscova), almanahul Asociaţiei Scriitorilor „Proza” de la Moscova.

A locuit în anii 1966-1969 în SUA, publicîndu-şi lucrările în ziarele şi revistele de limbă rusă locale: „Novoie russkoie slovo”, „Novîi meridian”, „Russkii bazar”, „Vecernii New York” și „Russkii Dallas”.

În anul 1995 a scris piesa „Гнiздечко” (Gnizdecico), care a fost montată pe scena Teatrului Muzical-dramatic „O. Kobîleanskaia” din Cernăuţi spectacolul, devenind cea mai bună premiera a sezonului din Ucraina.

Este autorul a şase cărți de proză: „Cocorii”, 1991, Editura „Hyperion”, Republica Moldova; „Draga meu Liu Wi”, 2000, Editura „Prut”, Ucraina; „Două cuvinte mult prea sărutate”, 2006, Editura „Prut”, Ucraina; „De ambele părţi ale ferestrei”, 2009, Editura Igrulita Press, USA; „Transformarea”, 2012, Editura Igrulita Press, USA, „Curtea în plină zi”, 2013 Editura Igrulita Press, USA.

Premii şi titluri:

  • 1983 ‒ Laureat al Concursului Unional ‒ „cel mai bun scenariu pentru copii”. După acest scenariu la studioul cinematografic de la Kiev „A. Dovjenco” a fost filmată pelicula „Zîna roşcată”.
  • 2012 ‒ Laureat al Concursului „V. Şukşin” din Rusia „Svetlîie duşi”.

Settlements of Moldova and Diaspora

Suric

Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
871 locuitori

Suric este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Suric este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cimișlia și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 871 de oameni. Satul Suric a fost menționat documentar în anul 1854.

Read more