Tudose Eugenia

Eugenia Tudose ‒ interpretă, pedagog, scrie versurile şi muzica pentru cîntecele sale.

Originară din satul Cojuşna, raionul Străşeni, Republica Moldova. A avut fericita ocazie să soarbă atmosfera muzicală în casa părintească. În familia mamei sale erau 5 copii, toţi cîntau foarte frumos. Aşa încît Eugenia şi sora ei Ileana (Ţurcanu şi ea interpretă) au primit cu drag muzica în sufletele lor. Eugeniei îi plăcea scena, ţine bine minte cîtă satisfacţie primea de la serbările şcolare, aflîndu-se în centrul atenţiei. A finisat cu medalie şcoala medie şi chiar dacă era pasionată de muzică, în loc să dea la Institutul de Arte, merge... la Institutul Politehnic de la Chişinău, la Facultatea „Tehnologiile conservării", pe care o absolveşte cu succes. Studentă la Politehnică fiind, nu uită, totuşi, de harul său şi devine solistă a tarafului Politehnicii, condus atunci de către Isidor Burdin, cu care debutează pe scena muzicală a republicii.

După ce activează conform profesiei primite mai mulţi ani, după ce-şi întemeiază o familie, naşte doi copii, decide să-şi urmeze calea inimii ‒ să se dedice muzicii. Se angajează la Şcoala Pedagogică „A. Mateevici", în paralel făcîndu-şi studiile muzicale la Colegiul Muzical „Şt. Neaga", la facultatea „arta vocală". În anul 1984 formează în cadrul instituţiei unde predă ansamblul etno-folcloric „Basarabencele", pe care-l conduce pînă în prezent, ansamblul a înregistrat mai multe succese la concursuri şi festivaluri. În plus, E. Tudose mai conduce şi ansamblul „La izvorul rece" din satul său de baştină Cojuşna. Este şi în prezent profesoară de „Canto coral" la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici" din Chișinău.

La 23 martie 2004 a lansat primul său album solo de muzica populară intitulat „Trăiește-ți viața, omule", apoi a mai urmat un CD. Majoritatea cîntecelor incluse pe CD-uri sînt compuse de însăşi Eugenia Tudose, care pe tot parcursul vieţii a cules folclor şi a încercat să-l îmbine armonios în piesele sale. Pe parcursul activităţii sale a colaborat cu Orchestra de muzică populară „Folclor" sub conducerea lui Petre Neamțu. Visează să interpreteze, ca altă dată, prin adolescenţă şi cîntece de estradă, dar şi romanţe.

Settlements of Moldova and Diaspora

Ochiul Alb

Statut:
Sat
Prima atestare:
1788
Populația:
3089 locuitori

Ochiul Alb este un sat şi comună din raionul Drochia. Ochiul Alb este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Drochia și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3089 de oameni. Satul Ochiul Alb a fost menționat documentar în anul 1788.

Read more