Dicescu Anastasia

S-a născut la 27 februarie în anul 1887 în satul Gălești, judeţul Orhei, Moldova.

A studiat canto la Conservatorul de la Odesa şi la Academiile de Muzică de la Sanct Petersburg şi Roma. Debutează în scenă în anul 1908. Devine membră a Societăţii Lirice Române în anul 1916.

A concertat pe scena Operei Române de la Cluj, în perioada anilor 1919-1935. La Chişinău pune bazele „Societăţii Muzicale Române", iar începînd cu anul 1918 deţine funcţia de preşedinte al acesteia pînă în anul 1940, cînd este nevoită să se refugieze.

A activat în paralel şi în calitate de directoare şi profesoară a clasei de operă la Conservatorul „Unirea" de la Chişinău ‒ 1919-1936, face naveta, lucrînd şi în calitate de profesoară de canto la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică de la Bucureşti din anul 1936 pînă în 1942.

Artista lirică de excepţie, soprana lejeră Anastasia Dicescu a excelat în rolurile principale din operele: Violeta ‒ „Traviata", Aida din opera cu acelaşi titlu şi Gilda ‒„Rigoletto" de G. Verdi; Margareta ‒ „Faust" de Ch. Gounod; Rosina ‒ „Bărbierul din Sevilla" de G. Rossini ş. a.

Viaţa intensă trăită la maxim, munca fără de cruţare, au făcut-o să uite de propria-i sănătate. Se îmbolnăveşte de tuberculoza, stingîndu-se din viață răpusă de boală în comuna Bucerdea-Grânoasa, din apropierea Blajului, judeţul Alba în anul 1945.

Settlements of Moldova and Diaspora

Negurenii Vechi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
675 locuitori

Negurenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zăzulenii Vechi, Negurenii Vechi, Coşeni și Ţîghira. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Ungheni și la 110 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 675 de oameni. Satul Negurenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1660.

Read more