Olişevski Rudolf

Olişevski Rudolf (numele adevărat Goldfeld) ‒ poet, prozator, scenarist, jurnalist, traducător.

Născut la 14 septembrie 1938 în oraşul Gomel, Belarus. Părinții săi erau de baştină din Odesa, au fost trimiși în Belarus la lucru. Tatăl lui Rudolf a murit pe front, el şi mama lui s-au întors la Odesa după evacuare. În anul 1956, absolveşte şcoala medie la Odesa și se stabileşte la Chișinău, lucrează la ziarul „Tinerimea Moldovei" și revista literară „Codrii". Pe parcursul anilor 1960-1970 este șeful Asociației Literare „Orbita", în aceeași perioadă absolveşte Universitatea de Stat de la Chișinău (1966). Debutul său literar are loc în anul 1962 cu culegerea „Băieţii din Menjir".

De-a lungul activităţii sale creatoare, la Chișinău, au fost publicate mai mult de douăzeci de cărți de poezie, eseuri, romane, traduceri de poezie, inclusiv şi 5 romane de ficțiune semnate de el. Rudolph Olişevski a scris libretul pentru opera compozitorului moldovean Eduard Lazarev „Dragonul", după povestea lui Eugen Schwartz.

A tradus din opera poeţilor moldoveni: Pavel Boţu, Petru Zadnipru, Victor Teleucă, Petru Dudnic, din creaţiile lui Spiridon Vangheli și Gheorghe Vodă, etc. Colaborarea cu studioul cinematografic „Moldova-film" a început-o în 1963. Membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova. A emigrat întîi în Israel prin anii '80, continuîndu-şi activitatea jurnalistică și literară, editează revista „Ramura Ierusalimului". Traduce mult din idiș din asemenea autori precum: Moisha Lemster, Shraibman Ihila, Boris Sandler, Shteynbarga Eliezer, Barditchevera Zeilik, Yankeva Shternberg, Motel Sakţiera și Herzl Rivkin. Începînd cu anul 2000, scriitorul se mută cu traiul în Statele Unite ale Americii, orașul Boston, unde, decedează la 4 septembrie 2003.

Filmografia:
„Şi-i toamnă iar", 1963 ‒ documentar, în colaborare,
„Ei au păşit în nemurire", 1969 ‒ documentar, în colaborare,
„Lumina", „Telefilm-Chișinău", 1970 ‒ documentar,
„La noi, la Colibaş", 1974 ‒ documentar,
„O nuvelă despre pîine", 1975 ‒ documentar,
„Oraşul de pe Nistru", „Telefilm-Chișinău", 1976 ‒ documentar,
„Ciobănaş", „Telefilm-Chișinău", 1978 ‒ film-concert, „Telefilm-Chișinău",
„Mărţişor-sărbătoarea primăverii", 1980 ‒ animaţie, autor de versuri,
„Merg spre plugar", 1985, „Telefilm-Chișinău" ‒ documentar,
„Mozaic chişinăuian", 1987 ‒ documentar.

Settlements of Moldova and Diaspora

Toceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
889 locuitori

Toceni este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vîlcele și Toceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 112 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 889 de oameni. Satul Toceni a fost menționat documentar în anul 1489.

Read more