Olicenco Dimitrie

Olicenco Dimitrie ‒ poet, scenarist, redactor.

Născut la 29 decembrie 1929 în comuna Slaveanoserbska, regiunea Odesa, Ucraina. A absolvit Liceul Economic de la Chișinău în anul 1949 şi Şcoala Superioară de Partid de pe lîngă CC al PCUS din Moscova în anul 1961.

A activat mai întîi în sistemul Organelor de Statistică a republicii, apoi a fost secretar responsabil al revistei literare de limbă rusă „Codrii". Din 1962 a fost angajat la ziarul de limbă rusă „Tinerimea Moldovei". S-a evidenţiat în calitate de poet şi prozator talentat, printre lucrările sale se numără şi povestirea fantastică „În drum spre Atlantida", 1967 şi povestirea-poveste „Peripeţiile spiritului pădurii", 1981. A colaborat în calitate de scenarist cu studioul cinematografic „Moldova-film".

Membru al Uniunilor Scriitorilor şi Jurnaliştilor din Republica Moldova.

Filmografia:
„Implementări noi în satul moldovenesc", 1977 ‒ documentar.

Settlements of Moldova and Diaspora

Pietrosul Nou

Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
273 locuitori

Pietrosul Nou este un sat din cadrul comunei Făleştii Noi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 273 de oameni. Satul Pietrosul Nou a fost înființat în anul 1921.

Read more