Marin Gheorghe

Marin Gheorghe Ion ‒ scriitor, scenarist, redactor, jurnalist, traducător, om de stat.

Născut la 2 octombrie 1929, în s. Cîșlița-Prut, raionul Cahul, Moldova. A absolvit Institutul Pedagogic de Stat „I. Creangă" de la Chișinău în anul l956, apoi Şcoala superioară de partid de pe lîngă CC PCUS din Moscova în anul 1962, iar apoi absolveşte şi Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de jurnalistică. A activat în calitate de pedagog şi jurnalist, apoi îşi continuă activitatea de scriitor. A fost redactor-șef adjunct la „Tinerimea Moldovei" și redactor-șef la săptămânalul pentru pionieri „Tînărul leninist" (1954-1956). În anul 1964 a activat în calitate de şef al Secției de propagandă a CO de partid Chișinău al Partidului comunist al Moldovei, apoi de secretar al Comitetului raional Frunze al RSSM (1965-1969). Apoi din anul 1969 şi pînă la pensionare ‒ 1990, a fost vicepreşedinte al Comitetului de Stat pentru Edituri, Poligrafie şi Comerţul de Cărţi, ultima funcţie permiţîndu-i să salveze multe cărţi de cenzura nemiloasă a timpului şi de calificativul „antisovietice", reuşind astfel să nu distrugă destinele mai multor scriitori.

A semnat volumele „Închinare memoriei", „Misiuni şi destine"; cărţile pentru copii „Peştişorul vorbitor", „Lecţie despre înot", „Căluţul oştean" şi traduceri: proză de J. Aldridge, poveşti portugheze şi spaniole, „Anecdote gabrovene", în trei ediţii. În calitate de scenarist a colaborat cu studioul cinematografic „Moldova-film".

Membru al Uniunii Jurnaliştilor Moldovei, om emerit al culturii din RSSM.

Filmografia:
„Luminiţa", 1976 ‒ documentar.

Settlements of Moldova and Diaspora

Cuhureştii de Sus

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1621 locuitori

Cuhureştii de Sus este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Unchiteşti, Cuhureştii de Sus și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1621 de oameni. Satul Cuhureștii de Sus a fost menționat documentar în anul 1437.

Read more