Marin Gheorghe

Marin Gheorghe Ion ‒ scriitor, scenarist, redactor, jurnalist, traducător, om de stat.

Născut la 2 octombrie 1929, în s. Cîșlița-Prut, raionul Cahul, Moldova. A absolvit Institutul Pedagogic de Stat „I. Creangă" de la Chișinău în anul l956, apoi Şcoala superioară de partid de pe lîngă CC PCUS din Moscova în anul 1962, iar apoi absolveşte şi Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de jurnalistică. A activat în calitate de pedagog şi jurnalist, apoi îşi continuă activitatea de scriitor. A fost redactor-șef adjunct la „Tinerimea Moldovei" și redactor-șef la săptămânalul pentru pionieri „Tînărul leninist" (1954-1956). În anul 1964 a activat în calitate de şef al Secției de propagandă a CO de partid Chișinău al Partidului comunist al Moldovei, apoi de secretar al Comitetului raional Frunze al RSSM (1965-1969). Apoi din anul 1969 şi pînă la pensionare ‒ 1990, a fost vicepreşedinte al Comitetului de Stat pentru Edituri, Poligrafie şi Comerţul de Cărţi, ultima funcţie permiţîndu-i să salveze multe cărţi de cenzura nemiloasă a timpului şi de calificativul „antisovietice", reuşind astfel să nu distrugă destinele mai multor scriitori.

A semnat volumele „Închinare memoriei", „Misiuni şi destine"; cărţile pentru copii „Peştişorul vorbitor", „Lecţie despre înot", „Căluţul oştean" şi traduceri: proză de J. Aldridge, poveşti portugheze şi spaniole, „Anecdote gabrovene", în trei ediţii. În calitate de scenarist a colaborat cu studioul cinematografic „Moldova-film".

Membru al Uniunii Jurnaliştilor Moldovei, om emerit al culturii din RSSM.

Filmografia:
„Luminiţa", 1976 ‒ documentar.

Settlements of Moldova and Diaspora

Mocreachi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
36 locuitori

Mocreachi este un sat din cadrul comunei Hîrtop din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Mocreachi alcătuia 36 de oameni în anul 2000. Satul Mocreachi a fost înființat în anul 1924.

Read more