Malarciuc Gheorghe

Malarciuc Gheorghe ‒ prozator, dramaturg, scenarist, publicist.

Născut la 6 iunie 1934 în satul Bursuc, raionul Floreşti, Moldova. Absolveşte Universitatea de Stat de la Chișinău în anul 1956, lucrează în calitate de secretar-responsabil şi de redactor-şef la revista „Scînteia leninistă" (1958-1959), apoi este redactor la Comitetul Radio şi Televiziune a RSSM, redactor-adjunct, apoi redactor-şef al secţiei de scenarii la Studioul „Moldova-film". Pe parcursul anilor 1970-1989 G. Malarciuc a fost corespondent-titular pentru Moldova al săptămînalului „Literaturnaia gazeta" din URSS.

Este unul dintre cei mai productivi scenarişti ai cinematografiei moldoveneşti, manifestîndu-se atît ca scenarist de filme documentare, cît şi artistice: „Ultima noapte în rai"; 1964, „Serghei Lazo", 1967; „Viscolul roşu", 1971. În anul 1980 G. Malarciuc scrie libretul pentru opera „Serghei Lazo". Scrie mai multe cărţi pentru copii, printre care „Din moşi-strămoşi", 1959; „Copilul şi luna", 1959; „Legende despre Lazo", 1971.

A scris mai multe cărţi de publicistică: „Patru paşi pe harta Americii", 1972; „Scrisori din casa părintească", 1980. A fost unul dintre luptătorii pentru independenţa Moldovei. În ultimii ani ai vieţii a activat în calitate de preşedinte al Mişcării Ecologiste din Moldova.

A decedat la 30 octombrie 1992 la Chișinău. În prezent o stradă din Chișinău îi poartă numele.

Filmografia:
Scenarist:
Filme documentare:
„La noi, la Cojuşna”, 1958,
„Bine aţi venit la Copanca”, „Telefilm-Chișinău”, 1961,
„Curcubeul în casă”, „Telefilm-Chișinău”, 1970,
„Romaneşti”, 1976,
„Vremea să trăieşti”, 1977,
„Barajul”, 1980,
„Povestea viţei de vie”, 1980,
„Trei lecţii de bunătate” „Telefilm-Chișinău”, 1980,
„La izvoarele marii prietenii”, 1982,
„Casa mea e Moldova”, 1983,
„Stîpînii şi slujitorii”, 1988,
Ion Druţă”, 1989.

Filme artistice:
„Ultima noapte în rai”, 1964,
„Să nu-mi faceţi bine”, 1965 ‒ film-spectacol,
Serghei Lazo”, 1967,
Nunta la palat”, 1969 ‒ coautor, în colaborare cu C. Condrea,
Viscolul roşu”, 1971,
Viaţa şi nemurirea lui Serghei Lazo”, 1985 ‒ 3 episoade,
Magia neagră”, 1991.

Settlements of Moldova and Diaspora

Vasilievca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
211 locuitori

Vasilievca este un sat din cadrul comunei Sovietscoe din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Rîbnița și la 142 km de Chișinău. Populaţia satului Vasilievca alcătuia 211 oameni în anul 2004. Satul Vasilievca a fost întemeiat în anul 1905.

Read more