Section filter

Alexandru Callimachi

Alexandru Callimachi a domnit în Moldova în perioada mai 1795 - martie 1799.

Era fiul domnitorului Ioan Teodor Callimachi și fratele domnitorului Grigore Callimachi.

A ocupat demnitatea de mare dragoman al Porții, după care la vîrsta de 57 de ani a ocupat tronul Moldovei. Era înrudit cu familia Ghica, fiind căsătorit cu Ruxanda, fiica lui Scarlat Ghica, fost domn al Moldovei.  

În mai 1795 Alexandru Callimachi a primit ordin de la Poartă prin care interzicea domnului Moldovei să exporte grîul și popușoil în afara hotarelor Imperiului Otoman. Cerealele erau necesare pentru aprovizionarea populației Istanbulului. Pentru a face față cerințelor crescînde ale Porții a mărit impozitele, inclusiv „vădrăritul”. 

A susținut mișcarea eteristă pentru eliberarea Greciei. A fost un simpatizant al Franței revoluționare. A fost mazilit de turci în 1799. S-a retras la Istanbul unde a trăit 22 de ani. Destinul său a fost tragic În ajunul revoluției grecești el a fost exilat în Asia Mică, unde în 1821 a fost asasinat de musulmanii fanatici.

Settlements of Moldova and Diaspora

Zăzulenii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
385 locuitori

Zăzulenii Noi este un sat din cadrul comunei Agronomovca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ungheni și la 99 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 385 de oameni. Satul Zăzulenii Noi a fost menționat documentar în anul 1908.

Read more