Section filter

Alexandru Hangerli

Alexandru Hangerli a avut o domnie nominală în Moldova în martie – iulie 1807. În primăvara anului 1807 Poarta numește la Iași ca domnitor pe Alexandru Hangerli „un om de încredere”, care nu și-a plătit domnia cu pungi de aur, ci dimpotrivă fusese plătit de turci, pentru a-și duce cu bine misiunea la sfîrșit.

Fusese dragoman al Porții, probabil reprezentant al fostului domnitor al Munteniei, Constantin Hangerli, fratele său, care a fost executat din ordinul sultanului. Acest fapt l-a marcat profund pe Alexandru Hangerli. El a fost trimis ca domnitor în Moldova într-o situație internațională tulbure. Turcii îl socotiră potrivit pentru noua misiune, capabil și mai ales de încredere.

Dar Alexandru Hangerli nu aputut să ocupe tronul, deoarele pe teritoriul Moldovei se aflau trupele ruse. În iulie 1807 sultanul l-a înlocuit pe Al. Hangerli cu Scarlat Callimachi

Al. Hangerli s-a stabilit la Varșovia, unde-și clădise o frumoasă casă din lemn, dar din păcate aceasta fusese distrusă de un incendiu, ocazie cu care a ars și un dicționar greco-turc la care muncise multă vreme. Însă s-a apucat să-l refacă, ajungînd să-l tipărească în cele din urmă.

Fusese căsătorit cu Smaranda, fiica fostului domnitor al Moldovei, Grigore Callimachi. Alexandru Hangerli s-a stabilit în cele din urmă cu familia în Germania, unde filonul acestui neam de greci se pierde.

Settlements of Moldova and Diaspora

Parcova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
1515 locuitori

Parcova este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Parcova și Fîntîna Albă. Satul Parcova se află la o distanță de  12 km de orașul Edineț și la 200 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1515 oameni.Prima atestare documentară a satului Parcova, pe Ciuhur, din ținutul Hotin, datează din anul 1552.

Read more