Section filter

Alexandru I Mavrocordat

Alexandru I Deliberiu Mavrocordat a domnit în Moldova în perioada: iunie 1782 – ianuarie 1785. Era fiul lui Constantin Mavrocordat și a fost numit în locul lui Constantin Moruzi, fiind protejat de ruși. Porecla de "Deliberiu" vine de la "Deli-bei" care înseamnă "Prințul nebun". Era caracterizat de contemporani ca „un tînăr nu lipsit de calități, avînd o doză de extravaganță, din care cauză turcii îi spuneau Deli-bei".

În domnia sa consulii străini tot mai activ se implică în politica internă a țării. Alexandru Mavrocordat a reglementat activitatea comercială, introducînd măsuri protecționiste pentru piața locală. Astfel, prinhrisovul din 1783 domnul îi impunea pe străini să-și vîndă marfa cu ridicata, cu excepția produselor alimentare. Pe lîngă cele 3% stabilite anterior, negustorii străini urmau să deie un leu din fiecare 100 către breasal negustorilor. Se interzicea și vînzarea mărfurilor de contrabandă. La insistența consulului austriac a acordat în 1784 privilegii negustorilor austrieci.

Contemporanii povesteau că pentru a urmări cum se îndeplinesc reglementările emise, Alexandru Mavrocordat Deli-bei ieşea incognito în tîrgul Ieşilor, iar pitarul găsit că vindea cu lipsă era ţintuit cu urechea într-un cui, la stîlp, unde rămânea şi cîte o zi întreagă în văzul mulţimii de gură-cască.

Ca urmare a intrigilor consulilor rus și austriac,dar și din cauza că a permis importul rachiului din Polonia, lucru interzis de turci, Alexandru Mavrocordat Deli-bei intră în dizgrația otomanilor. Alexandru Mavrocordat Deli-bei a fost detronat în ianuarie 1785, fiind înlocuit cu vărul său, Alexandru Mavrocordat Firaris. Deli-bei moare la Constantinopol la 8 aprilie 1812.

Settlements of Moldova and Diaspora

Vădeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
2318 locuitori

Vădeni este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vădeni și Dumbrăveni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Soroca și la 145 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2318 oameni. Satul Vădeni a fost menționat documentar în anul 1552.

Read more