Section filter

Grigore Callimachi

Grigore Callimachi a avut două domnii în Moldova: iunie 1761 - martie 1764 și februarie 1767 - iunie 1769.

A fost fiul lui Ioan Teodor Callimachi și fratele lui Alexandru Callimachi. Ca domnitor a reușit să reducă niște dări. Din porunca sa, logofătul Gheorgachi a scris "Condica obiceiurilor curții Moldovei" în 1762. Cronicile îl caracterizează ca peun domn tînăr, pe care „grecii îl purtau după voia lor, și mînca țara după cum le era voia și boiarii moldoveni cu nimica nu putea să să împărtășască de răul grecilor".

Ca urmare a intrigilor țesute de fanarioți la Istanbul, dar și a atașamentului față de politica Franței, după doi ani de domnie Grigorie Callimachi a fost mazilit.

A primit a doua domnie în 1767, însă nu a putut colabora cu boierii, care se plîng sultanului împotriva domnului. În 1768 Grigorie Callimachi a orînduit pe la toate ținuturile boieri judecători, care să judece împreună cu isparavnicii.

Izbucnind războiul 1768, el s-a plâns la turci că nu are bani să strîngă armată, iar aceștia i-au trimis cîteva sute de pungi. Grigorie Callimachi se folosește de acești bani ca să-și plătească o parte din datoriile acumulate, dar uită să plătească soldații, care dezertează la ruși. Turcii cred că domnul Moldovei a intrat în cîrdășie cu rușii și îl duc la Constantinopol, unde îl decapitează la 9 septembrie 1769 și expun în public capul tăiat.

Grigorie Callimachi împreună cu mitropolitul Proilaviei Daniil a fost ctitor al bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Căuşeni. Pereţii bisericii sînt integral acoperiţi cu fresce. Este un monument de o semnificaţie artistică şi istorică deosebită.

Settlements of Moldova and Diaspora

Slobozia Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1933
Populația:
345 locuitori

Slobozia Nouă este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Slobozia Nouă a fost înființat în anul 1933.

Read more