Section filter

Cheianu Constantin

Constantin Cheianu s-a născut la 21 septembrie 1959 în satul Trușeni. A studiat filologia la Universitatea de Stat din Chișinău. Constantin Cheianu este scriitor, avînd la activ mai multe cărți editate, scrie comentarii politice și piese de teatru. Este unul din reprezentanții dramaturgiei moldovenești contemporane, remarcîndu-se prin piesele: Noi (în regia lui Mihai Fusu montată la Teatrul ”Luceafarul”, 1995), Plasatoarele (în regia lui Sandu Cozub, montată la Teatrul ”Eugene Ionesco”, 1998), Achitarea lui Salieri (în regia lui Mihai Lungeanu, montată la Radio România Cultural, 1998), Luministul (în regia lui Mihai Țărnă, montată la Teatrul ”Vasile Alecsandri” din Bălți, 1999 și Radio România Cultural, 2000). A dramatizat romanele Un veac de singurătate dupa G.Marquez și Anna Karenina după L.Tolstoi, pentru spectacolele realizate de Alexandru Vasilache la Teatrul National ”Mihai Eminescu” din Chișinău și la Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani.

În 1998 Constantin Cheianu a obținut Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumul Luministul, în 1999 i se conferă Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumul Totul despre mine!  La Festivalul de Dramaturgie Națională organizat în 2008 de Teatrul ”Satiricus” Constantin Cheianu obține Marele Premiu pentru piesa Luna la Monkberry. În 2009 piesa Volodea, Volodea… a avut premiera absolută la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași, în regia lui Claudiu Goga, sub titlul Made in Est. În același an, piesa, în regia lui Sandu Grecu, a fost montată la Teatrul ”Satiricus” din Chișinău cu titlul Made in Moldova. Piesa În container a fost montată în regia autorului la Teatrul ”Alexei Mateevici” din Chișinău. A fost prezentată, de asemenea, ca spectacol-lectură, în cadrul Festivalului „Szene: Moldau”, organizat la Dresda în primăvara anului 2008.  Piesa ”În container” a fost inclusă în antologia Dramaturgi basarabeni de azi, editată în 2008 de Fundația Culturală „Camil Petrescu”.

Settlements of Moldova and Diaspora

Prajila

Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
2907 locuitori

Prajila este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Antonovca, Frunzești, Prajila și Mihailovca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2907 oameni. Satul Prajila a fost menționat documentar în anul 1588.

Read more