Cuzminov Teodor

Teodor Cuzminov – cîntăreţ de operă (bariton lirico-dramatic).

Teodor Cuzminov s-a născut la 16 februarie 1915 la Chișinău. Pe parcursul anilor 1946-1951 a fost student la Conservatorul de Stat (actualmente – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice „G. Muzicescu"), clasa de canto, condusă de profesorul A. Mesniaev.

În anii studenţiei (1949) debutează în rolul lui Ianko din opereta în opereta lui Isaak Dunaievski „Vînt de libertate". Tot din 1949 este angajat în calitate de solist al Teatrului de Opera și Balet de la Chișinău, unde activează pînă în anul 1976.

În anul 1957 devine Laureat al Festivalului Teatrelor Muzicale de la Moscova.

A colaborat cu Valentina Saviţchi, Tamara Alioşina, Lidia Oprea, Chiril Ştirbu, Constantin Cramarciuc, Maria Bieşu, Lev Gavrilov ș. a.

A înregistrat la Radio Chișinău cîntece populare și lucrări de D. Fedov, Ş. Aranov, S. Rahmaninov, N. A. Rimski-Korsakov, W. A. Mozart ș. a.

În anul 1960 i s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit din Republica Moldova, a fost decorat cu ordinul Drapelul Roşu de Muncă.

S-a stins din viața la 6 ianuarie în anul 1989.

Settlements of Moldova and Diaspora

Mileştii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
546 locuitori

Mileştii Noi este un sat din cadrul comunei Răzeni, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Ialoveni și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 546 de oameni. Satul Mileştii Noi a fost înființat în anul 1910.

Read more