Ştefăneț Anatol

Sa născut la 23 ianuarie în anul 1956, în Grinăuți, Rîșcani, Republica Moldova. Și-a început cariera profesională la vîrsta de 12 ani. Împreuna cu orchestra „Lăutarii” şi „Joc” merge în turnee în Europa, America de Sud şi Statele Unite. A cîntat cu George Zamfir în turnee în Germania, America, România. În 1992 şi-a început cariera de interpret solo. A înregistrat şi a lansat în Franţa 3 albume personale, unul dintre care, „Ştefăneţ-solo”, a primit de două ori premiul francez „Şoc”, în 1999 şi în 2002.

Din 1992 este organizatorul şi liderul grupului „Trigon”. Ansamblul a participat la cele mai prestigioase festivaluri, cum ar fi Festivalul de „Jazz Garana” (România), „Portalegre festival de jazz” (Portugalia), „Astana Blues Festival” (Kazahstan), „North Sea jazz festival” (Olanda), „JAZZYCOLORS” festival – Paris (Franța), Monreal (Canada) şi multe altele.

În 2001 A. Ştefaneţ a evoluat la Congresul Internaţional de Alto în Wellington (Noua Zeelandă).

În 2010 a primit titlul onorific de „Maestru în Artă”.

Settlements of Moldova and Diaspora

Băneştii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
800 locuitori

Băneştii Noi este un sat din cadrul comunei Băneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţă de 10 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 800 de oameni. Satul Băneştii Noi a fost menționat documentar în anul 1910.

Read more