Inin Arcadii

Inin Arcadii - scenarist, scriitor, publicist, profesor universitar.

Născut la 3 mai 1938 în or. Harikov, Ucraina. A absolvit Institutul Politehnic cu specializarea „inginer electromecanic”, iar în anul 1970 a absolvit Facultatea de scenaristică a VGIK-ului la Moscova. Primii paşi în creaţia cinematografică i-a făcut la studiourile fostelor republici ale URSS, inclusiv în Moldova în calitate de actor, scenarist.

Cu timpul a devenit unul dintre cei mai de prodigioşi dramaturgi de cinema din spațiul ex-sovietic. În prezent este profesor universitar, conduce atelierele de creaţie ale viitorilor scenarişti la VGIK.

Scenariile lui Inin, după care sînt realizate filmele au adesea un caracter ironic sau satiric pronunţat. Caracteristica personajelor este atît de vie şi complexă, plină cu detalii interesante, încît facilitează pentru regizori crearea unor filme cu adevărat valoroase. La studioul „Moldova-film”, Inin a prezentat cîteva scenarii interesante, unul din care „Între cer şi pămînt” despre un ostaş moldovean, care a încercat să sădească viţă de vie în Rusia, unde-şi făcea serviciul militar, filmul a fost realizat de regizorul Mihail Badicheanu în anul 1975.

A. Inin este autorul a aproximativ treizeci de comedii, a publicat circa cincisprezece cărți, este autorul a peste 200 de emisiuni de televiziune și radio, a articolelor de ziar și foiletoanelor pentru revistele satirice. Membru al Uniunii Cineaștilor din Federația Rusă. Artist Emerit al Rusiei (1989). A fost decorat cu Ordinul Prieteniei în anul 1998 și cu Medalia de onoare în anul 2009.

Filmografia:
Între cer şi pămînt”, 1975 ‒ film artistic de lung metraj ‒ autor de scenariu.

Settlements of Moldova and Diaspora

Beleuți

Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
231 locuitori

Beleuți este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Fălești și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 231 de locuitori. Satul Beleuți a fost menționat documentar în anul 1900.

Read more