Egorov Vsevolod

Egorov Vsevolod - scenarist, regizor.

Născut la 27 martie 1936 în or. Astrahan, Rusia. A absolvit Facultatea de Scenaristică la VGIK-ul de la Moscova în anul 1963, fiind coleg de grupă cu dramaturgul și regizorul moldovean V. Gagiu, ceea ce într-o oarecare măsură i-a influențat viaţa de creaţie  ̶  o relație strînsă cu cinematografia din Moldova. La studioul cinematografic „Moldova-film” lucrează din anul 1963 pînă în anul 1980. Realizează filme documentare în calitate de regizor după scenarii semnate de el, de asemenea, la studioul „Moldova-film” după scenariile sale s-au filmat 4 pelicule artistice.

În anul 1964 V. Egorov primeşte Premiul Mare pentru scenariul „Timpul înfloririi pistruilor” (despre anul 1937) la Concursul Studioului „Moldova-film” și din partea Uniunii Scriitorilor RSSM. Membru al Uniunii Cineaștilor din URSS (1968). Din anul 1981 pînă în 1996 este membru al Consiliului de scenaristică al studioului cinematografic al filmelor pentru copii și tineret „M. Gorki”, redactor și scenarist. După scenariul său s-a produs filmul pentru copii „Egorka” (1983). El este autorul scenariului unui film cu şase episoade „Dmitri Mendeleev” (1986-1989). În ultimii ani ai vieţii, a scris un scenariu pentru un film de lung metraj „Soluţia inspirată” despre D. Mendeleev (2005).

A murit la 31 august 2006 la Moscova.

Filmografia:
„Mereneşti-65”, 1965 ‒ documentar ‒ regizor,
„Izvorul”, 1966   ̶  documentar   ̶  coregizor,
„Meridianele verii”, 1966 ‒ documentar ‒ scenarist,
„Dosarul Ilenei Sîrbu”, 1968   ̶  documentar ‒ regizor,
„Pîine şi pulbere”, 1969 ‒ documentar ‒ scenarist şi regizor,
„Zece ierni pentru o vară”, 1969   ̶  artistic  ̶  scenarist în colaborare,
„Omule, deschide plicul”, 1972 ‒ documentar ‒ scenarist şi regizor,
„Casa pentru Serafim”, 1973   ̶  artistic  ̶  scenarist,
„Tinereţea”, 1975 ‒ documentar ‒ scenarist şi regizor,
„Nimeni afară de tine”, 1976  ̶  artistic  ̶  scenarist în colaborare,
Şi veni va o zi”, 1979 ‒ artistic, 2 episoade ‒ scenarist,
„Egorka”, 1983 ‒ artistic, pentru copii, scenarist, studioul „M. Gorki”.

Settlements of Moldova and Diaspora

Rediul Mare

Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
802 locuitori

Rediul Mare (Stație de Cale Ferată) este o localitate din cadrul comunei Grinăuți-Moldova, raionul Ocniţa. Localitatea este situată la o distanță de 11 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 802 oameni. Localitatea Rediul Mare (Stație de Cale Ferată) a fost înregistrată oficial în anul 1955.

Read more