Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”

Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici" a fost fondată în anul 1930 la Tiraspol de către A. Climov.

Repertoriul Orchestrei cuprinde lucrări ale muzicii simfonice şi vocal-simfonice, dar și muzica sacră. O deosebită importanţă se acordă interpretării opusurilor compozitorilor din Republica Moldova. În orchestră sînt peste 80 de instrumentişti profesionişti.

Pe parcursul anilor de activitate au avut loc colaborări cu compozitori şi dirijori, cum ar fi D. Rotaru, L. Dănceanu, M. Jora, M. Negrea, D. Şostakovici, A. Haciaturean, A. Gauk, K. Kondraşin, O. Cekigean, O. Jansons, A. Vieru, C. Ţăranu, V. Munteanu etc.

Orchestra a participat la numeroase Festivaluri Internaţionale din Portugalia, Germania, Italia, Spania, România şi a efectuat turnee de mare succes în lumea întreagă. Orchestrei i s-a conferit titlul onorific de Colectiv Emerit din Republica Moldova.

Din 2004 este angajat în calitate de dirijor al Filarmonicii Naţionale „Serghei Luchevici” Mihail Secichin. Activitatea dirijorală cuprinde turnee cu concerte și spectacole de operă şi balet în Rusia, Belarusi, Ucraina, Italia, România, Spania.

În 1996 dirijorului Mihail Secichin i s-a conferit titlul onorific de Maestru în Artă.

Din anul 2005 dirijor al orchestrei devine Mihai Agafița. Pe parcursul activităţii lui a dirijat circa 180 concerte simfonice şi spectacole de balet în multe tări din afara Moldovei, așa pre: cum Belarusi, Rusia, Ucraina ș. a. Mihai Agafiţa a realizat turnee în Spania, Portugalia, Italia, Franţa, Monaco, Malta, Tunisia, Grecia.


Settlements of Moldova and Diaspora

Ursoaia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1767
Populația:
2612 locuitori

Ursoaia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Ursoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Căușeni și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2612 oameni. Satul Ursoaia a fost menționat documentar în anul 1767.

Read more