Conţevici Oleg

Conţevici Oleg - scenarist, redactor.

Născut la 15 august 1943 în or. Ialuturovsk, regiunea Omsk, Rusia. A studiat trei ani la Universitatea de Stat de la Chișinău. Din 1973 a început să activeze la studioul „Moldova-film” Graţie talentului său de umorist, începînd cu anul 1975 este numit redactor-şef al revistei cinematografice de satiră „Usturici” în cadrul căreia a activat pînă în anul 1987. A realizat mai multe scenarii de filme documentare şi subiecte pentru revista cinematografică „Usturici” la „Moldova-film”, care era pe atunci considerată „fratele mai mic” al revistei unionale de la Moscova „Fitil” condusă de Serghei Mihalkov. A fost membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

A decedat la Chișinău în anul 2005.

Filmografia:
„Pete albe”, 1975 ‒ documentar,
„Nota trei pentru maturitate”, 1975 ‒ documentar (coautor),    
„Dreptul de a fi lider, 1980 ‒ documentar.

Subiecte pentru „Usturici”:
„Corectura”, 1976, № 6,
„Ultima şansă”, 1980, №1,
„Pedeapsa”, 1983, № 40,
„Abaterea de la reguli”, 1984, №49,
„Caruselul”, 1985, №62,
„Fotografia”, 1966, №63 şi № 4, 1987.

Settlements of Moldova and Diaspora

Lopatna

Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
502 locuitori

Lopatna este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Orhei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Lopatna a fost menționat documentar în anii 1772-1773.

Read more