Bolduma Ion

Ion Bolduma s-a născut la 6 iunie 1933 la Colicăuți, Briceni, într-o familie de țărani. Poet moldovean. Și-a făcut studiile la Universitatea din Chișinău, însă nu a absolvit-o. A activat în calitate de redactor la „Moldova socialistă”.

A debutat cu volumul „Patima izvorului” (1961). Placheta de versuri a adus un suflu nou, original în viața literară, remarcat de colegii de condei. Chiar de la debut poezia lui Ion Bolduma este marcată de spiritul folcloric, pe care se va axa pe viitor întreaga creație a poetului. Poetul face apel la simbolistica rurală, dînd naștere unor metafore de o frumuseţe rară şi o prospeţime aparte. În creația sa satul este nu doar o realitate concretă, ci şi un simbol al esenţelor şi ritmurilor cu valențe deosebite. Ion Bolduma este autorul unor secvenţe baladeşti, pasteluri şi miniaturi de o patriarhalitate autentică.

Ion Bolduma s-a stins din viață la 19 aprilie 1993 la Chișinău.

Opera:

Settlements of Moldova and Diaspora

Coteala

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2022 locuitori

Coteala este un sat şi comună din raionul Briceni. Coteala este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Coteala este situat la o distanță de 24 km de oraşul Briceni şi la 260 km de Chișinău.Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2022 de oameni. Prima atestare documentară a satului Coteala datează din anul 1437, cînd aşezarea se afla în stăpînirea boierului Mihail de Dorohoi.

Read more