Bolduma Ion

Ion Bolduma s-a născut la 6 iunie 1933 la Colicăuți, Briceni, într-o familie de țărani. Poet moldovean. Și-a făcut studiile la Universitatea din Chișinău, însă nu a absolvit-o. A activat în calitate de redactor la „Moldova socialistă”.

A debutat cu volumul „Patima izvorului” (1961). Placheta de versuri a adus un suflu nou, original în viața literară, remarcat de colegii de condei. Chiar de la debut poezia lui Ion Bolduma este marcată de spiritul folcloric, pe care se va axa pe viitor întreaga creație a poetului. Poetul face apel la simbolistica rurală, dînd naștere unor metafore de o frumuseţe rară şi o prospeţime aparte. În creația sa satul este nu doar o realitate concretă, ci şi un simbol al esenţelor şi ritmurilor cu valențe deosebite. Ion Bolduma este autorul unor secvenţe baladeşti, pasteluri şi miniaturi de o patriarhalitate autentică.

Ion Bolduma s-a stins din viață la 19 aprilie 1993 la Chișinău.

Opera:

Settlements of Moldova and Diaspora

Holoşniţa Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
176 locuitori

Holoşniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Palanca, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Drochia și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 176 de oameni. Satul Holoşniţa Nouă a fost înființat în anul 1910.

Read more