Cernîşov Iurii

Cernîşov Iurii Ivanovici ‒ actor.

Născut la 22 martie 1938 în satul Carpilovca, regiunea Poltava, Ucraina (conform altei surse s-a născut în Cabardino Balcaria). A absolvit Colegiul militar-naval de la Leningrad, apoi Teatrul-studio de artă a actorului în anul 1964 de pe lîngă Teatrul Tineretului din or. Brest, clasa profesorului ‒ P. I. Vinogradov.

Şi-a început activitatea în calitate de actor la Teatrul Dramatic rus de la Tiraspol (în prezent Teatrul „N. Aroneţcaia”), apoi a activat la Teatrul Muzical-dramatic de la Hmelniţk, la Teatrul Dramatic de la Bălţi, la Teatrul de dramă din Brest, iar în ultimii ani la Teatrul rus de Stat „M. Gorki”. Majoritatea rolurilor jucate de el erau dramatice, iar abilităţile sale vocale, pasiunea pentru scrimă, cunoaşterea limbilor străine: bieloruse, germane, poloneze, ucrainene l-au ajutat pe actor să joace roluri complexe.

A lucrat cu regizorii: A. Aroneţcaia, P. Vinogradov, G. Volkov, A. Miroşnikov, R. A. Rosenberg, S. A. Teuvajev, D. M. Ceaikovski, L. H. Erkenov. S-a filmat în cîteva filme la studioul cinematografic „Moldova-film", precum şi la alte studiouri ‒ „Mosfilm”, „Sverdlovsk”.

A fost decorat cu: Medalia  „Veteran al Muncii” în anul 1987.

Filmografia:
„Cariera lui Dima Gorin”, „Mosfilm”, 1960 ‒ montor electric,
„Povestea anilor de foc”, Mosfilm, 1961‒ rol episodic,
„Jocul fără reguli”, 1964, studioul cinematografic Sverdlovsk, 1964 ‒ rol episodic
„Gustul pîinii”, 1966 ‒ rol episodic,
Serghei Lazo”, 1967 ‒ albgardist,
„Drumul spre hotarul vieţii”, Rusia, 1995 (regizor – R. Muradean) ‒ şeful NCVD-ului,
„Un preţ mult prea mare”, Rusia, 1998 (regizor A. Haculov) ‒ cazac

Settlements of Moldova and Diaspora

Horodişte

Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
1075 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 16 km de oraşul Donduşeni şi la 252 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1075 de oameni. Prima atestare documentară a satului Horodişte datează din anul 1679.  

Read more