Caranfil Ninela

Caranfil Ninela – actriţă de teatru şi cinema.

Născută la 17 iunie 1947 în comuna Satul Nou raionul Cimişlia. A absolvit cu un grup de tineri din Moldova Facultatea de Actorie la GHITIS „A. Lunacearski” de la Moscova în anul l969 şi a fost angajată la Teatrul Moldovenesc muzical-dramatic de Stat „A. Puşkin” (astăzi Teatrul Naţional „M. Eminescu”). Pentru un timp a fost angajată în rolul Doicei din spectacolul lui Euripide „Ipolit”, a jucat şi pe scena teatrului „Luceafărul”. S-a întors la teatrul natal în anul 1976. Pe parcursul a patru decenii a jucat zeci de roluri mari şi mici în diferite spectacole din repertoriul clasic şi contemporan. Printre rolurile memorabile se numără cel al Ziţei din „Noaptea furtunoasă”, de Ion Luca Caragiale, Eleonora şi Otilia din piesa „Tata”, Nătăliţa, Efimia şi Elena din „Pomul vieţii”, Veta din „Abecedarul” (ultimele trei piesele fiind semnate de Dumitru Matcovschi), Vecina binevoitoare din „Casa mare” de Ion Druţă, Angustias din „Casa Bernardei Albe” de Garcia Lorca, Olinda din „Lumea e aşa cum este” de Alberto Moravia ş. a., demonstrînd talent şi măiestrie vădită. S-a filmat în mai multe filme ale studioului „Moldova-film”. Un timp chiar a ocupat postul de vice-ministru al culturii din Republica Moldova.

Titluri şi premii:
Artistă Emerită din RSSM ‒ 1991,
Marele Premiu la Festivalul Lucian Blaga (România) ‒ 1997,
„Premiul la Festivalul Internaţional „Mihai Eminescu în lume” ‒ 1999,
Ordinul Gloria Muncii ‒ 1999,
Premiul pentru „Cel mai bun rol feminin”, Gala Premiilor UNITEM ‒ 2006,
Artistă a Poporului din Republica Moldova ‒ 2011.

Filmografia:
„Calul, puşca şi nevasta”, 1976 ‒ rol episodic,
Făt-Frumos”, 1977 ‒ rol episodic,
"Vîrsta de trecere", 1981 - rol episodic,
"Călătoria de nuntă înaintea nunţii", 1982 - rol episodic,
"Cum să devii celebru", 1981 - rol episodic,
"Un mic serviciu", 1984 - rol episodic.

"Usturici":
"Foaie de boală", Nr 69,1986,
"Anonimul", Nr 70,1986.

Settlements of Moldova and Diaspora

Mărăndeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1847
Populația:
2877 locuitori

Mărăndeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Mărăndeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 17 km de orașul Fălești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2877 de oameni. Satul Mărăndeni a fost menționat documentar în anul 1847.

Read more