Caraciobanu Dumitru

Caraciobanu Dumitru ‒ actor de teatru şi cinema.

Născut la 22 aprilie 1937 în satul Novoseliskoe raionul Reni, regiunea Odesa, Ucraina. A absolvit Şcoala Teatrală „B. Şciukin” de la Moscova în anul l960, a făcut parte din prima echipă a Teatrului „Luceafărul” de la Chișinău. A interpretat pe scena acestui teatru zeci de roluri centrale din repertoriu, printre care Chiriţa în comedia lui Vasile Alecsandri „Chiriţa în provincie”, sir Tobi în piesa lui Wiliam Shakespeare „A nouăsprezecea noapte”, Jodie în piesa lui P. Scapă „Stăpînul slugă”, precum şi în roluri din repertoriul contemporan ‒ Agache Ţăruş în piesa lui Ion Podoleanu „Pe un picior de plai”, Vasile în piesa lui Victor Rozov „De ziua nunţii” ş. a.
S-a filmat activ în mai multe filme ale studioului „Moldova-film”, interpretînd mai multe roluri centrale, inclusiv la dublarea peliculelor. Cînta foarte frumos, avea un timbru al vocii deosebit. S-a manifestat îndeosebi în minunatele roluri comice şi groteşti.

În anul 1967 a primit titlul de Artist Emerit al RSSM, iar în anul 1978 Premiul de Stat.

A decedat la 14 octombrie 1980 la Chișinău.

Filmografie:
Omul merge după soare”, 1961 ‒ rol episodic,
„Doftorii amаre”, 1962 ‒ Păcală,
Aşteptaţi-ne-n zori”, 1963 ‒ Fane felinar,
„Ultima noapte în rai”, 1964 ‒ Sava,
Poienele roşii”, 1966 ‒ Turculete,
Lăutarii”, 1971 ‒ tatăl Leancăi şi lăutarul,
Viscolul roşu”, 1971 ‒ Foca Fîşniţă,
„Crestături pe amintire”, 1972 ‒ Sterpu,
„Casa pentru Serafim”, 1973 ‒ preşedintele colhozului,
„Durata zilei”, 1973 ‒ ţigan,
Furtuni tomnatice”, 1974 ‒ Zaim,
„Mînia”, 1974 ‒ Falcă,
„Bariera”, 1975 ‒ rol episodic,
„Ce-i trebuie omului”, 1975 ‒ voiajor,
„Calul, puşca şi nevasta”, 1975 ‒ Ocheşel,
Făt-Frumos”, 1977 ‒ rol episodic,
Agentul serviciului secret”, 1979 ‒ colonelul Vasilache,
„Vreau să cînt”, 1979 ‒ Arghir,
La porţile satanei”, 1980 ‒ paşa turcesc,
„Alarma”, „Usturici”, № 30, 1977 ‒ rol episodic.

Settlements of Moldova and Diaspora

Cîşliţa-Prut

Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
1271 locuitori

Cîşliţa-Prut este un sat şi comună din raionul Cahul. Cîşliţa-Prut este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 47 km de orașul Cahul și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1271 de oameni. Satul Cîşliţa-Prut a fost menționat documentar în anul 1610.

Read more