Caraciobanu Dumitru

Caraciobanu Dumitru ‒ actor de teatru şi cinema.

Născut la 22 aprilie 1937 în satul Novoseliskoe raionul Reni, regiunea Odesa, Ucraina. A absolvit Şcoala Teatrală „B. Şciukin” de la Moscova în anul l960, a făcut parte din prima echipă a Teatrului „Luceafărul” de la Chișinău. A interpretat pe scena acestui teatru zeci de roluri centrale din repertoriu, printre care Chiriţa în comedia lui Vasile Alecsandri „Chiriţa în provincie”, sir Tobi în piesa lui Wiliam Shakespeare „A nouăsprezecea noapte”, Jodie în piesa lui P. Scapă „Stăpînul slugă”, precum şi în roluri din repertoriul contemporan ‒ Agache Ţăruş în piesa lui Ion Podoleanu „Pe un picior de plai”, Vasile în piesa lui Victor Rozov „De ziua nunţii” ş. a.
S-a filmat activ în mai multe filme ale studioului „Moldova-film”, interpretînd mai multe roluri centrale, inclusiv la dublarea peliculelor. Cînta foarte frumos, avea un timbru al vocii deosebit. S-a manifestat îndeosebi în minunatele roluri comice şi groteşti.

În anul 1967 a primit titlul de Artist Emerit al RSSM, iar în anul 1978 Premiul de Stat.

A decedat la 14 octombrie 1980 la Chișinău.

Filmografie:
Omul merge după soare”, 1961 ‒ rol episodic,
„Doftorii amаre”, 1962 ‒ Păcală,
Aşteptaţi-ne-n zori”, 1963 ‒ Fane felinar,
„Ultima noapte în rai”, 1964 ‒ Sava,
Poienele roşii”, 1966 ‒ Turculete,
Lăutarii”, 1971 ‒ tatăl Leancăi şi lăutarul,
Viscolul roşu”, 1971 ‒ Foca Fîşniţă,
„Crestături pe amintire”, 1972 ‒ Sterpu,
„Casa pentru Serafim”, 1973 ‒ preşedintele colhozului,
„Durata zilei”, 1973 ‒ ţigan,
Furtuni tomnatice”, 1974 ‒ Zaim,
„Mînia”, 1974 ‒ Falcă,
„Bariera”, 1975 ‒ rol episodic,
„Ce-i trebuie omului”, 1975 ‒ voiajor,
„Calul, puşca şi nevasta”, 1975 ‒ Ocheşel,
Făt-Frumos”, 1977 ‒ rol episodic,
Agentul serviciului secret”, 1979 ‒ colonelul Vasilache,
„Vreau să cînt”, 1979 ‒ Arghir,
La porţile satanei”, 1980 ‒ paşa turcesc,
„Alarma”, „Usturici”, № 30, 1977 ‒ rol episodic.

Settlements of Moldova and Diaspora

Crețoaia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
458 locuitori

Crețoaia este un sat în componenţa comunei Ţînţăreni, raionul Anenii Noi. Satul Crețoaia este situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi, la 7 km de staţia de cale ferată Socoleni și la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 458 de oameni. Satul Creţoaia a fost întemeiat în anul 1900.

Read more