Madan Viaceslav

Madan Veaceslav ‒ actor, regizor.

Născut la 27 noiembrie 1948 în satul Cojuşna, raionul Străşeni, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului de Arte „G. Muzicescu” de la Chișinău în anul 1974 şi Cursurile superioare de pe lingă GITIS „A. Lunacearski” de la Moscova în anul 1988. Activitatea actoricească şi-a început-o pe scena Teatrului Moldovenesc muzical-dramatic de Stat „A. Puşkin” de la Chișinău (în prezent Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”). Împreună cu V. Cupcea a montat pe scena teatrului spectacolul „Soacra cu trei nurori” după I. Creangă. A fost stagiar la teatrul „Lencom” de la Moscova sub conducerea lui Marc Zaharov, montînd pe scena Teatrului rus „A. P. Cehov” din Chișinău spectacolul „Rugăciunea de pomenire” după G. Gorin (1988), care a rămas şi astăzi în repertoriul teatrului. 

Din anul 1992 şi pînă în 1994 a condus Teatrul „Ginta latină”, creînd împreună cu compozitorul Liviu Ştirbu primul musical naţional „Mioriţa”. S-a filmat în repetate rînduri în peliculele studioului „Moldova-film”.

A activat la Teatrul dramatic rus „A. P. Cehov” în calitate de regizor-şef pe parcursul anilor 1994-2002. A ţinut lecţii în calitate de pedagog în faţa studenţilor la Institutului de Arte „G. Muzicescu” din Chișinău.

Pe parcursul anilor 2002-2006 a executat funcţia de Ministru al culturii Republicii Moldova, apoi a fost trimis în misiune diplomatică peste hotare.

În anul 1998 a primit titlul de Om Emerit în Arte al Republicii Moldova.

Filmografia:
Bărbatul de lingă tine”, 1977 ‒ rol episodic,
Codul „Fulgerul de Sud”, 1980 ‒ Grigoraş,
„Trece lebăda pe apă”, 1982 ‒rol episodic,
„Să-i cînte cucul în faţă”, 1985 ‒ Chiril,
Cale întoarsă nu există”, 1985 ‒ Furnică,
Corespondentul vostru special”, 1987 ‒ Mişa.

Settlements of Moldova and Diaspora

Sărăteni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
775 locuitori

Sărăteni este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăteni și Victoria. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Leova și la 66 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 775 de oameni. Satul Sărăteni a fost menționat documentar în anul 1620.

Read more