Lîsenco Vadim

Lîsenco Vadim - regizor, scenarist.

Născut la 28 ianuarie 1933 în satul Crasnoie, raionul Cuşciovski, regiunea Krasnodar, Rusia. În anul 1957 a absolvit facultatea de regie a VGIK-ului la Moscova (clasa profesorilor L. Kuleşov, A. Hohlova). Pe parcursul anilor 1957-1967 a activat în calitate de regizor la studioul „Moldova-film” şi „Telefilm-Chișinău”. În afară de Premiul „Boris Glavan” pentru filmul „Gustul pîinii” a fost menţionat cu Diploma de gradul ll şi premiul „Mioriţa” la cel de-al VII-lea festival regional de filme de la Chișinău (1966) şi cu premiul „Cel mai bun scenariu” la cel de al III-lea festival Unional de filme de la Leningrad (1968), precum şi cu Diploma simpozionului internaţional a scenariştilor din or. Dubrovnic, Iugoslavia (1967).

Filmografia „Moldova-film”:
„Cînd omul nu-i la locul lui”, 1957, regizor secund,
„La marginea oraşului”, 1960,
„Cînd se duc cocorii”, 1964,
„Gustul pîinii”, 1966, în colaborare.

Studioul cinematografic de la Odesa:
„Cele 13 porunci”, 1969,
„Trenul spre fostul august”, 1971,
„Un colet pentru Svetlana”, 1973, în colaborare,
„Merg cu propriul curs”, 1974,
„Ultimul an a lui Bercut”, 1977,
„Detaşamentul cu misiuni speciale”, 1978,
„Florile cîmpului”, 1980,
„Necesită prins viu”, 1982,
„Cei doi în pustie”, 1984,
„Urmaşa Nikei”, 1989.

Settlements of Moldova and Diaspora

Gura Camencii

Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
1566 locuitori

Gura Camencii este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bobuleşti, Gura Camencii și Gvozdova. Satul Gura Camencii se află la o distanță de 5 km de orașul Florești și la 122 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1566 de oameni. Satul Gura Camencii a fost menționat documentar în anul 1552.

Read more