Bilinski Miron

Bilinski Miron – regizor şi scenarist.

Născut la 20 septembrie 1904 în Odesa. A absolvit Colegiul Cinematografic de Stat din Odesa, Facultatea de Operatorie în anul 1928. Îşi începe activitatea de creaţie la Kiev în calitate de regizor. În anii 1932-1942 este regizor la studioul din Odesa. Este participant la cel de-al II-lea Război Mondial. Începînd cu anul 1944 este regizor la studioul ucrainean de filme documentare, unde a creat filmele „Donbas”, 1946, „Moldova Sovietică”, 1948, „Prima primăvară”, 1958 ş. a.

În anul 1948 i s-a conferit titlul de Maestru Emerit al Artei din RSSM.

A decedat la 30 aprilie 1966.

Filmografia:
„Pălăria”, 1927,
„Cei doi”, 1928,
„Transbalt”, 1930,
„Repetiţia generală”, 1931,
„Execuţia”,1934,
„Cetatea veche”, 1938,
„Tinerii de 17 ani”, 1939,
„Escadra merge spre Vest”, 1965 ş. a.

Settlements of Moldova and Diaspora

Alexandru cel Bun

Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
596 locuitori

Alexandru cel Bun este un sat din cadrul comunei Voloviţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Soroca și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 596 de oameni. Satul Alexandru cel Bun a fost înființat în anul 1924.

Read more