Materiale din compartiment: Photo gallery | Audio gallery | Video gallery |

Voinovan Georgeta

Georgeta Voinovan - compozitoare, textieră, interpretă

S-a născut la 2 iulie 1971 la Chișinău, Republica Moldova. Părinţii săi nu au avut posibilitatea să studieze muzica, vocile lor, însă, erau deosebite. Avea doar 5 ani, cînd mama ei a început să-şi plece urechea tot mai des la melodiile pe care le cînta Georgeta la pianul sau jucărie, căci încerca să reproducă din melodiile fredonate de părinţi, aşa încît mama a luat-o frumos de mînă şi a adus-o la şcoala muzicală, pedagogii au fost unanimi în părerea, că copilul e talentat şi că trebuie să studieze neapărat muzica. A crescut auzind mereu încuviinţarea celor maturi, care-i spuneau că are un auz muzical desăvîrşit, că este talentată. Nu şi-a dorit vreo dată să aleagă o altă profesie decît cea hărăzită. La vîrsta de 14 ani compune melodia şi versurile primului său cîntec despre copilărie, care însă nu s-a păstrat. Nu a devenit pianistă cum îşi dorea mama ei, dar pianul o însoţeşte mereu şi-i este cel mai fidel prieten. Absolveşte școala de muzică № 1, apoi colegiul muzical „Ștefan Neaga”, clasa teoria muzicii și compoziție.

Nici nu s-a gîndit să devină artistă, însă i-a fost dat să fie remarcată de către maestrul Mihai Dolgan, care i-a întrezărit talentul de compozitoare – „darul de a scrie şlagăre”. După audiţiile pe viu i s-a propus să participe la festivalul de muzică folk „Galbenă gutuie” în anul 1993, iar apoi în anul 1995, la ambele luînd premiul II.

În anul 1995 lansează primul său album solo cu denumirea „Adio”, în anul 2001 apare cel de-al II-lea album al său ‒ „Rămîi”.

Apoi urmează în anul 1996 lansarea sa de facto în muzica uşoară cu participarea concomitentă la festivalul „Maluri de Prut” la care, de asemenea, ia premiul II, ca apoi să participe în aceeaşi perioadă şi la festivalul televizat „Ochiul de veghe” la care ia Premiul Mare.

Are în palmaresul său scrise circa 120 de cîntece pentru copii şi 150 pentru maturi şi precum i-a prorocit maestrul Mihai Dolgan, multe dintre ele au devenit şlagăre. Compune muzică şi texte pentru o serie de interpreţi printre care: Aura, Indiana, Victoria Lungu, Geta Burlacu, Irina Barbu, Anastasia Lazariuc, Stela Mutruc, Janet Erhan, Iana Ștefan etc.

Dar cel mai frumos proiect al său, consideră compozitoarea, textiera, interpreta Georgeta Voinovan ‒ sînt cei 6 copii ai săi, care se pare, i-au moştenit talentul şi pasiunea pentru muzică.

Recent a început să compună şi muzică creştină, lucrează la un abecedar în versuri pentru şcolari.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1577
Populația:
2776 locuitori

Teţcani este un sat şi comună din raionul Briceni. Teţcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Teţcani se află la o distanță de 27 km de oraşul Briceni şi la 260 km de  Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2776 de oameni. Prima atestare documentară a satului Teţcani datează din anul 1577.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.