Gaspas Moisei

Gaspas Moisei – redactor, scenarist.

S-a născut la 4 iulie 1921 în oraşul Belgord-Dnestrovsk (astăzi regiunea Odessa, Ucraina). A Absolvit Institutul Pedagogic de la Chișinău „I. Creangă”  în anul 1952. A lucrat în calitate de redactor la studioul „Moldova-film”. Membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova. A fost secretar-responsabil al Uniunii Cineaştilor.

A decedat la 13 iunie 2004.

Filmografia −  scenarist:
„Aici a fost editată „Iskra”, 1961 – documentar,
„Cu lira-mi nordică...”,  1962 – documentar,
„S-au întîlnit din nou”, 1964 – documentar în colaborare,
„Piedestalul”, 1968 – film documentar,
„Cel  mai fierbinte august”, 1969 − documentar în colaborare,
„Ostaşii anului '44” 1970 − documentar,
„Toamna în Romăneşti”, 1970 − documentar,
„Schiţe moldoveneşti”, 1971 − documentar în colaborare,
„Memoria oraşului”, 1973 − documentar,
„Jubileul de aur”, 1974 − documentar,
„Comuniunea dintre ştiinţă şi industrie „, 1974 −  film documentar televizat,
„Campania începuse la Chișinău”, 1977 −documentar,
„ Se pregăteşte un nou schimb”, 1978 − documentar în colaborare,
„Oraşul Bălţi”, 1980 – documentar,
„Chemarea viitorului”, 1984 – documentar.

Settlements of Moldova and Diaspora

Bilicenii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
773 locuitori

Bilicenii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile lipovanca, Bilicenii Noi, Mîndreștii Noi. Localitatea se află la 15 km de oraşul Sîngerei şi la 109 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 773 de oameni. Satul Bilicenii Noi a fost atestat documentar în anul 1925.

Read more