Lungu Victoria

S-a născut la 27 noiembrie 1971 în satul Grinăuți, raionul Rîșcani, Republica Moldova. A absolvit şcoala medie de cultură generală din Grinăuți (1978 – 1989) şi paralel Școala Muzicală din Pelinia (1979 – 1984), specialitatea vioară. Studiile superioare le face la Institutul de Arte din Chișinău la Facultatea de Actorie, Teatru și Cinema (1989- 1992), urmează şi cea dea doua Facultate de Canto Estradă și Jazz Conservatorul de Stat din Chișinău „Gavriil Musicescu” (1992-1997).

Participă la mai multe festivaluri, în cadrul cărora a primit numeroase distincți: Premiul II la Festivalul de Muzică Ușoară Buzău – 1992, premiul II la Festivalul Național de Muzică Ușoară „Clipa de noroc”, Chișinău − 1993, premiul I la categoria interpretare și Marele Trofeu la secția compoziție a Festivalului Internațional „Maluri de Prut”, Chișinău − 1999.

Susţine mii de concerte, atît în țară cît și în peste hotare: Ucraina, Georgia, România, Rusia, Azerbaidjan, Franța, Germania, Israel ș. a.

A colaborat cu compozitorii: Marian Stârcea, Valentin Dînga, Liviu Știrbu, Boris Lebediuc, Georgeta Voinovan, Anatol Dumitraș, Alexandru Cosovan, Valeriu Cioban, Ioana Sulac, Vitalie Kurilkin, Cezar Iulian Bălan etc., cu textierii: Grigore Vieru, Ianoș Țurcanu, Vsevolod Ciornei, Traianus, Radmila Popovici-Paraschiv etc.

Este membră a Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova din anul 2001.  A fost timp de două stagiuni actriţă la Teatrul „Ion Creangă”, a prezentat numeroase spectacole și evenimente culturale.

Activează în calitate de Profesor de canto și actorie la studioul muzical „Neo-Music” de cîţiva ani buni.

A realizat mai multe emisiuni la Televiziunea și Radio Moldova 1: „Vedete la bis”, „Buna dimineața”, dar și emisiunea de promovare a tinerelor talente „Ora micilor vedete”, de la Radio „Sănătatea”.

Settlements of Moldova and Diaspora

Sculeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2792 locuitori

Sculeni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Blindești, Floreni, Gherman și Sculeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Ungheni și la 130 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2792 de oameni. Satul Sculeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Read more