Umrihin Anatolii

Umrihin Anatolii – actor de teatru şi film, crainic, pedagog.

S-a născut la 11 septembrie 1935 în oraşul Doneţk, Ucraina. În anul 1952 a absolvit şcoala medie, apoi colegiul de construcţie din oraşul Bahcisarai, pe care îl absolveşte în anul 1956, apoi lucrează timp de doi ani constructor. Pe parcursul întregii perioade de studii şi chiar fiind angajat în cîmpul muncii, participă la numeroase reprezentaţii teatrale de amatori şi în cele din urmă hotărăşte să devină actor. La Facultatea de Actorie a fost coleg de grupă cu Andrei Mironov şi Alexandru Kaleaghin, absolveşte întîi în anul 1962 Facultatea de Actorie, iar apoi fiind deja actor la Teatrului Dramatic de la Chișinău în anul 1973 - Facultatea de Regizori a Colegiului Teatral „B. Şciukin” de la Moscova.

Anatolii Umrihin a absolvit cu menţiune Colegiul. B. Şciukin, i s-a propus să rămînă la Moscova. El însă a vrut să rămînă aproape de dragostea lui - Eugenia Todoraşcu, femeia cu care a decis sa-şi lege soarta şi alături de care a fost întreaga viaţă. Astfel, el se stabileşte împreuna cu soţia la Chișinău şi începe să lucreze la teatrul „Luceafărul” în calitate de lucrător de scenă, soţia fiind actriţă a teatrului fondat de curînd. Apoi pe parcursul anilor 1962-1969 este actor al Teatrului Dramatic Rus „A. Cehov”, în anii 1969-1971 a fost crainic al televiziunii naţionale − sonorizează reviste televizate şi filme documentare, se filmează în calitate de actor în filme artistice la studioul „Moldova-film”. Începînd cu anul 1971 şi pînă în anul 1995 e din nou actor la teatrul „A. Cehov”. În aceeaşi perioadă de timp predă la Institutul de Arte „G. Musicescu”, montează în calitate de regizor spectacole pentru copii şi tineret. În anul 1982 a fost distins cu titlul de Artist Emerit al RSSM.

În anul 1995, cînd conducerea teatrului hotărăşte să-l pensioneze, el se angajează împreună cu soţia E. Todoraşcu (care se concediază şi ea din teatru în semn de protest) să predea Arta actorului şi Arta vorbirii la Liceul Teatral din str. Trandafirilor. A fost preşedinte al Festivalului Teatral „Rampa”.
A. Umrihin a murit în ianuarie 2001.

Filmografia:
„De aceeaşi vîrstă cu tine”, 1963 − prezentator,
Serghei Lazo”, 1967 − ofiţer,
„Cel mai fierbinte august”, 1969 − crainic,
Lăutarii”, 1971 – rol episodic,
Şi va veni ziua”, 1979 − rol episodic,
Cale întoarsă nu există”, 1985 – ofiţer al statului major,
Pichetul liniştit”, 1985 – preşedinte al colhozului.

Settlements of Moldova and Diaspora

Novovladimirovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
281 locuitori

Novovladimirovca este un sat din cadrul comunei Bîcioc din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Novovladimirovca alcătuia 281 oameni în anul 2000. Satul Novovladimirovca a fost înființat în anul 1928.

Read more