Andon Victor

Andon Victor - filmolog şi scenarist.

S-a născut la 12 aprilie 1929, în satul Hruşca, Camenca, Republica Moldova într-o familie de ţărani.

Şi-a urmat studiile la Şcoala de luminare culturală din Soroca, secţia biblioteconomie (1949), apoi la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Republica Moldova (1950-1952) şi Facultatea de Filmologie a Institutului de Cinematografie de la Moscova (1959-1964). Lucrează întîi bibliotecar superior la Biblioteca Naţională (1949), apoi devine redactor de publicitate a filmelor. Începînd cu anul 1964 devine membru al colegiului redacţional, apoi redactor-şef adjunct, scenarist la studioul „Moldova-film”. A fost consultant ştiinţific la „Enciclopedia sovietică moldovenească”, compartimentul „Muzică, teatru şi cinematografie” (1970-1977). Pe parcursul anilor 1981-1995 este colaborator ştiinţific superior al Secţia de Etnografie şi Studiere a Artelor a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În anul 1984 susţine teza de doctorat în domeniul Studiului Artelor la Institutul de Cinematografie de la Moscova.

Consultant ştiinţific al enciclopediei „Literatura şi arta Moldovei” (1985-1986). Pe parcursul anilor 1995-2003 este şef de catedră la Academia Internaţională de Drept Economic „Cinema şi TV”. În anul 1999 i s-a conferit titlul de conferenţiar universitar, apoi în anul 2000 titlul de profesor universitar.

Profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi la Universitatea slavonă.

Debutează în filmologie în anul 1962 cu filmografia studioului „Moldova-film” (1952-1962). Editează o serie întreagă de cărţi: „Călătorie la Moldova-film” în anul 1968 în limba rusă, apoi apar în 1974 şi 1979 două ediţii ale cărţilor „Actorii filmului moldovenesc”. În anul 1986 apare monografia „Filmul moldovenesc – începuturi”, în 1997 – „100 de ani ai cinematografiei în Moldova”, în 2001 – „Istoria întipărită de camera de camera de cinema, 2005 –  Cineaştii secolului al XX-lea”.  

Semnează în calitate de scenarist mai multe filmele de lung metraj: „Cel mai fierbinte august” (1969), „Sub lumina lui octombrie” (1972), „Egală între egale”, „Cînt Moldova” (1974), film artistic „O întîmplare la festival” (1976), „O viaţă scurtă şi strălucitoare” (1981), „Găgăuzii” (1982), La 50 de ani (1983).

Este autorul a numeroase articole şi lucrări în domeniul criticii şi istoriei artei cinematografice, precum şi al unor capitole despre cinematografia moldovenească din volumul „Istoria cinematografului sovietic”. Este membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova din anul 1970. În anul 2000 primeşte titlul de „Om Emerit” al Republicii Moldova. Este membru al Uniunii scriitorilor „Nistru” din anul 2003.

În anul 2011 a văzut lumina tiparului cartea autobiografică a Dlui Andon, „Reportaj de la înălţimea celor 80. Confesiunile unui cineast", în care autorul ne împărtăşeşte din amintirile sale legate de formarea sa personală şi profesională. Autorul descrie în imagini vii evenimentele istorice şi oamenii, pe care i-a fost dat să-i întîlnească în calea vieţii sale, reuşind să ne reprezinte, nouă urmaşilor o istorie vie a cinematografiei moldoveneşti.

S-a stins din viață pe data de 13 decembrie 2016.

Filmografia:
Scenarist:
„Cel mai fierbinte august”, 1969 - documentar,
„Sub lumina lui octombrie”, 1972 - documentar,
„Egală între egale”,1974 - documentar,
„Cînt Moldova!”, 1974 - documentar (Premiul I la Festivalul Unional de Filme de la Chișinău, 1975),
O întîmplare la festival”, 1976 - film artistic ,
„O viaţă scurtă şi strălucitoare”, 1981 - documentar,
„Găgăuzii”, 1982 - documentar,
„La 50 de ani”, 1983 - documentar.

Publications

Settlements of Moldova and Diaspora

Uşurei

Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
458 locuitori

Uşurei este un sat din cadrul comunei Răcăria, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 458 de oameni. Satul Uşurei a fost înființat în anul 1925.

Read more