Mija Ion

Mija Ion – regizor, scenarist.

S-a născut la 21 octombrie 1938 în oraşul Balta, Moldova. A absolvit Institutul de Cultura din Moscova (1956-1960) şi Cursurile Superioare de Regie (1966-1968). Începînd cu anul 1962 lucrează în calitate de asistent de regie la studioul „Moldova-film”. În 1968-1980 este regizor la studioul, „Telefilm-Chișinău”, pe parcursul anilor 1981-1982 este regizor la studioul de filme „Volgograd-Telefilm”, apoi regizor în oraşul Kuibîşev. Iar în anii 1983-1993 lucrează în calitate de regizor la studioul „Moldova-film”. În anul 1990 a fondat studioul independent „Ava-film” (probleme de ecologie ale mediului). Multe dintre filmele sale se referă la natură şi protecţia ei. Este Membru al Uniunii Cineaştilor din 1974.

Premii şi titluri: Premiul „Pentru cea mai reuşita reflectare a temei plaiului natal” pentru filmul „Ornamentul” la Festivalului Regional de Filme Televizate din Minsk - 1979; Diplomă pentru filmul „Moldova Sovietică” la Festivalul Unional de Filme Televizate de la Taşkent - 1973; Diplomă pentru filmul „Lumea copilăriei noastre” la Festivalului Unional de Filme de la Tbilisi - 1974; Premiul Festivalului Unional de Filme de la Leningrad pentru filmul „Casa în care locuim” - 1977; Diploma Festivalului Unional de Filme de la Leningrad pentru filmul „Suită de nuntă” - 1977; Premiul Festivalului Unional de Filme Televizate de la Alma-Ata pentru filmul „Motive folclorice” - 1983; Maestru in Arta, 1994.

A decedat la 6 decembrie 2001 în Chișinău.

Filmografia:
„Telefilm-Chișinău”:
„Lumea copilăriei noastre”, 1964 - documentar,
„Ornamentul”, 1968 - documentar – scenarist şi regizor,
„Urmele”, 1968 - documentar – scenarist în colaborare,
„Pămîntul, omul”, 1969 - documentar,
„Căutare”, 1969 - documentar,
„Piept la piept”, 1970 - film artistic de scurt metraj,
„Intrare în legendă”, 1970 - documentar,
„Vasilii Voitovici”, 1971 - documentar,
Chișinău, Chișinău”, 1971 - documentar,
„Moldova Sovietică”, 1972 - documentar,
„Melodii nistrene”, 1974 - film-concert,
„Suită de nuntă”, 1976 - film-concert,
„Casa în care locuim”, 1975 - documentar,
„Cîntecul Mariei”, 1975 - documentar,
„Întîlniri lîngă şevalet”, 1976 - documentar,
„Vocaţia”, 1976 - documentar,
„Locul în viaţă”, 1977 - documentar,
„Culorile tale, Moldova”, 1977 - documentar,
„Plugarii cerului”, 1977 - documentar,
„Bună ziua, Nistrule”, 1978 - documentar,
„Întîlnirea”, 1978 - film artistic, regizor,
„Casa lui Dionis”, 1979 - film artistic, regizor.

„Moldova- film”:
„Inspiraţia”, 1976 - documentar - scenarist şi regizor,
„Casa în care locuim Moldova”, 1983 - documentar,
„Izvorul lui Ion Ciobanu”, 1983 - documentar,
„Tatarbunar”, 1984 - documentar,
„A trăi o viaţă nu-i o şagă”,1984 - documentar,
„Ce te legeni, codrule”, 1986 - documentar,
„Avut-am pamînt”, 1988 - documentar.

„Ave-film”, anii 1990-2000:
„No problem”,
„Şi venit-au ploi negre”,
„La apusul apelor”,
„Ancheta viitorului”,
„Ancheta din anul eclipsei”,
„Transnistria - durere şi speranţă”,
„AVE”,
„Supravieţuire”,
„Visteria naturii noastre”.

Settlements of Moldova and Diaspora

Morovaia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
224 locuitori

Morovaia este un sat din cadrul comunei Trebujeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 224 de oameni. Satul Morovaia fost menționat documentar în anul 1859.

Read more