Derbeniov Vadim

Derbeniov Vadim - regizor, scenarist, operator.

S-a născut la 18 iunie 1934 la Iaroslavl, Rusia. A absolvit Facultatea de Operatori a VGIK-ului, clasa profesorului B. Volcek în anul 1957. A fost repartizat la lucru la studioul „Moldova-film”, unde filmează mai întîi cronică cinematografică, iar apoi şi filme artistice. În anul 1960-1961 este operator la studioul „Lenfilm”, iar din 1963 - regizor la studioul „Moldova-film”.

Începînd cu anul 1968 este operator, apoi din 1969 - regizor al studioului „Mosfilm”.

Pe parcursul activităţii sale la studioul „Moldova-film”, a filmat filmele „Balada haiducească” (1958, premiul I „Pentru cea mai bună imagine a unui film artistic” la Festivalul Unional de filme de la Kiev în anul 1959), „Cîntec de leagăn”(1960), „Omul merge după soare” (1961) ş.a. Din anul 1963 - este regizor al studioului „Moldova-film”. Din anul 1969 - este regizor al studioului „Mosfilm”.

S-a stins din viață pe 25 octombrie 2016. 

Premii şi distincţii: Premiul Festivalului Unional, 1959 - pentru cea mai bună imagine a unui film artistic, Premiul Festivalului Unional, 1966 - pentru regia filmului „Ultima luna de toamnă”; Artist Emerit al RSS Moldoveneşti (1962); Artist al poporului din Rusia (1994).

Filmografia:
Roluri în filme:
„Omul din cadru”, 2009 - documentar,
„Andrew Vait”, 2009.

Regizor:
Călătorie în aprilie”, 1962,
Ultima lună de toamnă”, 1965,
Cavalerul viselor”, 1968,
„Balerina”,1969 – film-spectacol,
„Muzicantul de duminică”, 1972 ,
„Roata olarului”, 1973,
„Spartak”, 1975 – film-balet (film-spectacol),
„Veacul groaznic”, 1976 - film-balet (film-spectacol),
„Pe urmele stăpînitorului”, 1979,
Femeia în alb”, 1981,
„Misterul mierlelor negre», 1983,
„Specialist în prinderea şerpilor”, 1985,
„Coridorul negru”, 1988,
„Misterul lui Endhauz”, 1989,
„Vînarea proxenetului”, 1990,
„Casa rendez-vous -urilor”, 1991,
„Coregraful”, 1992 – film-balet (film-spectacol),
„Coppelia”, 1993,
„La marginea Patriarşilor”, 1995,
„Fantezii la tema Casanova”, 1997,
„Colţ cu Patriarşii-2», 2001,
Vîrsta de trecere”, episodul 9, 2002,
„Cu drept de mamă”, episodul 7, 2002,
„Alibiul – moartea”| episodul 6, 2002,
„Linia apărării”, 2002,
„Colţ cu Patriarşii -3”, 2003,
„Colţ cu Patriarşii -4”, 2004,
„Plata pentru dragoste”, 2005,
„Jocul mare”, 2007,
„Ghicitul la lumînări”, 2010,

Scenarist:
Cavalerul viselor”, 1968,
„Balerina”,1969 –film-spectacol,
„Spartak”, 1975 – film-balet (film-spectacol),
„Veacul groaznic”, 1976 - film-balet (film-spectacol),
„Pe urmele stăpînitorului”, 1979,
Femeia în alb”, 1981,
„Coridorul ”, 1988,
„Misterul lui Endhauz”, 1989,
„Vînarea proxenetului”, 1990
„Coregraful”, 1992 – film-balet (film-spectacol),
„Coppelia”, 1993,
„Fantezii la tema Casanova”, 1997
 

Operator:
„Balada haiducească”, 1958,
Cîntec de leagăn”, 1959,
„Orizontul”, 1961,
Omul merge după soare”, 1961,
Călătorie în aprilie”, 1962,
Ultima lună de toamnă”, 1965,
Cavalerul viselor”, 1968,
„Balerina”, 1969 –film-spectacol,
„Spartak”, 1975 - film-balet (film-spectacol),
„Veacul groaznic”, 1976 - film-balet (film-spectacol).

Settlements of Moldova and Diaspora

Ruseştii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1524
Populația:
5039 locuitori

Ruseştii Noi este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ruseştii Noi și Ruseştii Vechi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 27 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5039 de oameni. Satul Ruseştii Noi a fost menționat documentar în anul 1524.

Read more