Harin Nicolae

Harin Nicolae – operator, regizor.

S-a născut la 25 martie 1931 în oraşul Doneţk, Rusia. A absolvit Institutul Unional de Stat de Cinematografie (VGIK) de la Moscova, în anul 1953 − facultatea de economie, iar în anul 1961- facultatea de operatori. Din anul 1954 activează la studioul „Moldova-film” A filmat circa 150 de subiecte pentru revista cinematografică de actualităţi „Moldova Sovietică”, iar în calitate de regizor şi operator a filmat mai multe filme documentare, televizate şi cîteva filme artistice.

Filmografia:
Filme documentare:
Hora mare”, 1959,
„Cînd oraşul doarme”, 1959,
„La izvoarele unei mari prietenii”, 1962,
„Moldova jubiliară”, 1964 – operator în colaborare,
„Celor vii din partea celor morţi”, 1965,
„Trăiască, Soarele!”, 1965 – operator în colaborare,
„Meridianele verii”, 1966,
„Noi sîntem bărbaţii”, 1969,
„Pămînt moldovenesc” 1969 – regizor-operator,
Chișinău”, 1971,
„Duet (El şi Ea )”, 1972,
„Cîntecul prieteniei”, 1972 − operator în colaborare,
„Dinastia Condratiev”, 1975 − regizor-operator,
Serghei Ciocolov”, 1975 -- regizor-operator,
„A treizecea primăvară a Victoriei”, 1975 − operator în colaborare,
„Poieniţe vesele”, 1979 − regizor-operator,
„Adevărul e în vin” (In vino veritas), 1979 − regizor-operator,
Bun venit, torţă olimpică!”, 1980 − operator în colaborare,
„Drum fără sfîrşit”, 1980 − regizor-operator,
„Rugina sufletului”, 1981 – regizor-operator,
„Scara fără balustradă”, 1982 – regizor-operator,
„50 de ani pe linia întîi”, 1983, − regizor-operator,
„Chestiunile Agropromului”, 1985 − regizor-operator,
„Cei pe care-i iubim sînt vii”, 1987 – regizor-operator,
„ Stăpîni şi slugi”, 1988 – regizor-operator,
„Ascultă-mă”, 1989 – regizor-operator în colaborare cu V. Strungaru,
„Portret făfă retuş”, 1981 − autor-operator.

Filme de popularizare a ştiinţei:
„Ţine minte”, 1960,
„Tutunul Moldovei”, 1964 – regizor-operator,
„Atenţie, copii!”, 1968 – regizor-operator,
„Nu trataţi copii, fără medic”,1967 – regizor-operator,
„Ei se grăbeau”, 1970 – regizor-operator,
„Neglijenţa periculoasă”, 1970 – regizor-operator,
„Întîlniri accidentale”, 1970 – regizor-operator,
„Terra incognita”, 1970 – regizor-operator,
„Alcoolul – inamicul minţii”, 1971 – regizor-operator,
„Nehvoraisk”, 1971 – regizor împreună cu B. Vieru şi operator,
„Schiţe despre copii”, 1973 – regizor-operator,
„Vara frumoasă”, 1974  − regizor-operator,
„Satul îşi schimbă înfăţişarea”, 1975 – regizor-operator,
„Corelaţia omului cu natura”, 1976 – regizor-operator,
„Începutul nenorocirii”, 1977 – regizor-operator,
„Pe Nistru”, 1977 – regizor-operator,
„Copilul şi jucăria”, 1977 – regizor-operator,
„Răsfoind paginile trecutului”, 1979 – regizor împreună cu D. Cercavskii şi operator,
„Profilaxia salmonelozei”, 1982 − regizor-operator cu G. Gheorghiţă,
„Bine aţi venit!”, 1984 – regizor-operator,  
„Cultivarea tutunului în Moldova», 1984 –regizor-operator,
„Tehnica securităţii în deservirea şi reparaţia tehnicii agricole”, 1985 − regizor-operator,
„Spitalelor − o tehnică modernă”, 1985 – regizor-operator,
„Fiţi atenţi cum traversaţi”, 1985 – regizor-operator,
„Dispensarizarea pentru toţi”, 1986.

Filme artistice:
„A fost odată un băiat”, 1960 − film artistic de scurt metraj,
„Doftorie amară”, 1962 − film artistic de scurt metraj.

Filme televizate:
„Porumbelul alb”, 1960 – regizor-operator,
„Chişinăul de seară”, 1961 – operator cu E. Evreinov,
„Primăvară, cîntece, dragoste”, 196З – operator cu E. Leibovici.

Settlements of Moldova and Diaspora

Pohrebea

Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
703 locuitori

Pohrebea este un sat din cadrul comunei Coşniţa, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Dubăsari și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 703 oameni. Satul Pohrebea a fost menționat documentar în anul 1770.

Read more