Harin Nicolae

Harin Nicolae – operator, regizor.

S-a născut la 25 martie 1931 în oraşul Doneţk, Rusia. A absolvit Institutul Unional de Stat de Cinematografie (VGIK) de la Moscova, în anul 1953 − facultatea de economie, iar în anul 1961- facultatea de operatori. Din anul 1954 activează la studioul „Moldova-film” A filmat circa 150 de subiecte pentru revista cinematografică de actualităţi „Moldova Sovietică”, iar în calitate de regizor şi operator a filmat mai multe filme documentare, televizate şi cîteva filme artistice.

Filmografia:
Filme documentare:
Hora mare”, 1959,
„Cînd oraşul doarme”, 1959,
„La izvoarele unei mari prietenii”, 1962,
„Moldova jubiliară”, 1964 – operator în colaborare,
„Celor vii din partea celor morţi”, 1965,
„Trăiască, Soarele!”, 1965 – operator în colaborare,
„Meridianele verii”, 1966,
„Noi sîntem bărbaţii”, 1969,
„Pămînt moldovenesc” 1969 – regizor-operator,
Chișinău”, 1971,
„Duet (El şi Ea )”, 1972,
„Cîntecul prieteniei”, 1972 − operator în colaborare,
„Dinastia Condratiev”, 1975 − regizor-operator,
Serghei Ciocolov”, 1975 -- regizor-operator,
„A treizecea primăvară a Victoriei”, 1975 − operator în colaborare,
„Poieniţe vesele”, 1979 − regizor-operator,
„Adevărul e în vin” (In vino veritas), 1979 − regizor-operator,
Bun venit, torţă olimpică!”, 1980 − operator în colaborare,
„Drum fără sfîrşit”, 1980 − regizor-operator,
„Rugina sufletului”, 1981 – regizor-operator,
„Scara fără balustradă”, 1982 – regizor-operator,
„50 de ani pe linia întîi”, 1983, − regizor-operator,
„Chestiunile Agropromului”, 1985 − regizor-operator,
„Cei pe care-i iubim sînt vii”, 1987 – regizor-operator,
„ Stăpîni şi slugi”, 1988 – regizor-operator,
„Ascultă-mă”, 1989 – regizor-operator în colaborare cu V. Strungaru,
„Portret făfă retuş”, 1981 − autor-operator.

Filme de popularizare a ştiinţei:
„Ţine minte”, 1960,
„Tutunul Moldovei”, 1964 – regizor-operator,
„Atenţie, copii!”, 1968 – regizor-operator,
„Nu trataţi copii, fără medic”,1967 – regizor-operator,
„Ei se grăbeau”, 1970 – regizor-operator,
„Neglijenţa periculoasă”, 1970 – regizor-operator,
„Întîlniri accidentale”, 1970 – regizor-operator,
„Terra incognita”, 1970 – regizor-operator,
„Alcoolul – inamicul minţii”, 1971 – regizor-operator,
„Nehvoraisk”, 1971 – regizor împreună cu B. Vieru şi operator,
„Schiţe despre copii”, 1973 – regizor-operator,
„Vara frumoasă”, 1974  − regizor-operator,
„Satul îşi schimbă înfăţişarea”, 1975 – regizor-operator,
„Corelaţia omului cu natura”, 1976 – regizor-operator,
„Începutul nenorocirii”, 1977 – regizor-operator,
„Pe Nistru”, 1977 – regizor-operator,
„Copilul şi jucăria”, 1977 – regizor-operator,
„Răsfoind paginile trecutului”, 1979 – regizor împreună cu D. Cercavskii şi operator,
„Profilaxia salmonelozei”, 1982 − regizor-operator cu G. Gheorghiţă,
„Bine aţi venit!”, 1984 – regizor-operator,  
„Cultivarea tutunului în Moldova», 1984 –regizor-operator,
„Tehnica securităţii în deservirea şi reparaţia tehnicii agricole”, 1985 − regizor-operator,
„Spitalelor − o tehnică modernă”, 1985 – regizor-operator,
„Fiţi atenţi cum traversaţi”, 1985 – regizor-operator,
„Dispensarizarea pentru toţi”, 1986.

Filme artistice:
„A fost odată un băiat”, 1960 − film artistic de scurt metraj,
„Doftorie amară”, 1962 − film artistic de scurt metraj.

Filme televizate:
„Porumbelul alb”, 1960 – regizor-operator,
„Chişinăul de seară”, 1961 – operator cu E. Evreinov,
„Primăvară, cîntece, dragoste”, 196З – operator cu E. Leibovici.

Settlements of Moldova and Diaspora

Ciucur-Mingir

Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
1944 locuitori

Ciucur-Mingir este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Ciucur-Mingir este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cimișlia și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1944 de oameni. Satul Ciucur-Mingir a fost menționat documentar în anul 1786.

Read more