Moldovan Solomon

Moldovan Solomon – jurnalist, scriitor, scenarist.

S-a născut la 26 octombrie 1918 la Chișinău. Provine dintr-o familie de intelectuali, tatăl sau, unchiul, alţi membri ai familiei erau medici. A învăţat la gimnaziul de la Chișinău, poseda franceza la perfecție. Pe timpuri, dacă absolveai gimnaziul clasic, chiar şi în provincie aveai studii temeinice, aşa încît, atunci cînd Solomon Moldovan a trebuit să aibă diploma de studii superioare pentru serviciu, a trecut rapid şi foarte uşor toate cursurile şi a susţinut cu brio examenele, absolvind cu menţiune Institutul pedagogic „I. Creangă” în anul 1953. În lumea jurnalisticii din Republica Moldova  Moldovan Simion (numai după ce a emigrat în Israel şi-a restabilit numele primit la naştere Moldovan Solomon) a fost redactor-şef al ATEM-ului (secţiunea moldovenească din URSS).

Din anul 1958 colaborează cu studioul „Moldova-film” şi televiziunea naţională, în calitate de scenarist. Împreună cu scriitorul Oleg Pavlovshi este autor al primului film artistic moldovenesc „Baladă haiducească” – o istorie romantică minunată despre un haiduc şi dragostea sa nepămîntească. Astfel putem spune că S. Moldovan a fost printre acei care au pus temelia cinematografiei artistice moldoveneşti. A emigrat în Israel.

A decedat în anul 2006.

Filmografia:
Baladă haiducească”, 1958 – coscenarist,
„Lumina stelelor îndepărtate”, 1968 – film documentar televizat,
„Glasul meu pentru tine”, 1971 – film muzical televizat,
„Cîntecul prieteniei”, 1972 – film documentar televizat în colaborare,
„Schiţe moldoveneşti”, 1972 – fim documentar,
„Moldova Sovietică”, 1972 – film documentar televizat în colaborare,
„Secretarul de partid”, 1973 – film documentar televizat,
„Prietenia”, 1973 – film documentar televizat,
„Meleagul cocostîrcului alb”, 1973 – film televizat – TV din Bratislava,
„Moldova –vîrsta maturităţii”, 1974 – film documentar,
„Reperele timpului”, 1976 – film documentar în colaborare.

Settlements of Moldova and Diaspora

Bălăşeşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
732 locuitori

Bălăşeşti este un sat din cadrul comunei Răculeşti, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Criuleni și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 732 de oameni. Satul Bălășești a fost menționat documentar în anul 1602.

Read more