Didîc Parascovia

Didîc Parascovia - scriitoare, scenaristă.

S-a născut la 5 noiembrie 1924 în satul Culna Veche, raionul Kotovsc, Ucraina (pe atunci RASSM).

În anul 1941 era studentă la Colegiul Pedagogic (la început de la Balta, apoi de la Tiraspol) şi visa să se întoarcă în calitate de învăţătoare în satul natal Culna Veche, dar nu a fost să fie, a devenit întîi soră medicală, apoi tot insistînd să plece pe front a primit îndreptare la şcoala de radiooperatori, astfel a început calea ei în calitate de cercetaşă-radiooperatoare. Toţi cei patru ani cît a durat războiul P. Didîh s-a aflat în ilegalitate în spatele frontului sacrificîndu-se în numele ţării. Prima ei misiune a fost să fie paraşutată pe teritoriul Ucrainei, în regiunea Poltava, ocupată de către fascişti, să se instaleze acolo şi să transmită informaţiile necesare comandamentului sovietic. După îndeplinirea misiunii, cu mare greu, rănită, a ajuns la linia frontului, aflînd deja la spital, că pentru curaj şi îndeplinirea misiunii a fost decorată. Astfel la numai 18 ani, la Moscova Parascoviei i-a fost înmînat ordinul Steaua Roşie.

Cea de-a doua sa misiune consta în a fi paraşutată cu radio transmiţătorul în regiunea Kievului ocupat. Un rol considerabil în eliberarea Kievului au jucat soldaţii frontului invizibil, iar printre ei s-a aflat şi cercetaşa-radiooperatoare, moldoveanca Parascovia Didîc – întreg detaşamentul de cercetaşi a fost decorat cu ordine, inclusiv şi Parascovia, care avea doar 20 de ani.

Următoarea misiune a fost deja pe teritoriul Poloniei, astfel a trebuit să înveţe temeinic poloneza şi germana.

Apoi devenind scriitoare Parascovia Didîc a săvîrşit deja o faptă eroică cetăţenească – trecînd prin sine din nou şi povestindu-ne despre război în cartea sa „În spatele frontului”, într-o serie de eseuri, dar şi în scenariile pentru filmele artistice „Mariana” şi „Riscul”.

Filmografia - scenarii:
Mariana”, 1967 – film artistic în colaborare,
Riscul”, 1970 - film artistic în colaborare.

Settlements of Moldova and Diaspora

Cociulia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1532
Populația:
3620 locuitori

Cociulia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Cociulia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cantemir și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3620 de oameni. Satul Cociulia a fost menționat documentar în anul 1532.

Read more