Vodă Gheorghe

Vodă Gheorghe - regizor, scenarist, poet.

Născut la 24 decembrie 1934 în comuna Văleni, raionul Vulcăneşti, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Litere a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” şi Cursurile Superioare de Regizori de la Moscova în anul 1965.

Activitatea de creaţie şi-a început-o în calitate de ziarist şi poet. Colaborează şi cu studioul „Moldova-film”, începînd din anul 1962 - semnează scenariul unui film documentar de scurt metraj „Familia noastră”.

Ca regizor de filme artistice a debutat la „Moldova-film” cu pelicula „Se caută un paznic” (1967). A realizat în anii, ce-au urmat încă cîteva filme de ficţiune de lung metraj: „Singur în faţa dragostei”, „Vara ostaşului Dedov”, filmul-concert televizat „Izvorul şi cîntecul” şi documentarele „Nunta”, „De-ale toamnei”, „Maria” etc., după scenariile proprii.

A primit mai multe premii pentru filmele realizate: Pentru regia filmului documentar „De-ale toamnei” - Marele Premiu, nominalizarea - Film documentar la Festivalul Regional de Filme, Chișinău, 1967, ediţia a VII-a. Premiul special al juriului pentru cea mai bună comedie şi Premiul special al juriului pentru cea mai bună ecranizare a unui film artistic la Festivalul Regional de Filme de la Riga (1968, ediţia a VIII-a) pentru filmul „Se caută un paznic”.

Gheorghe Vodă a lucrat o perioadă îndelungată în calitate de consultant literar al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

A încetat din viaţă la data de 24 februarie 2007, la Chișinău şi a fost înmormîntat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău.

Filmografia:
Filme de ficţiune - regizor:
„Bariera”, film de scurt metraj - 1965
Se caută un paznic” - 1967
„Singur în faţa dragostei” - 1969
Vara ostaşului Dedov” - 1971

Filme documentare - regizor:
„Amar” - 1965
Chișinău-500” - 1966
„Cu cîntecul în ospeţie” - 1966
„De-ale toamnei” - 1966
„Maria” - 1969
Chișinău, Chișinău” - 1971
„Încredere” - 1973
„Vară de neuitat” - 1974
„Usturici” nr.3 - 1989

Scenarist:
„Familia noastră” - 1962
„Amar” - 1965
„Bariera” - 1965
„Singur în faţa dragostei” - 1969
„Maria” - 1969
„Maturitate” - 1973
„Încredere” - 1973
„Vară de neuitat” - 1974
„Usturici” nr.12 - 1975
„Jumătate de regat pentru un cal” - 1983

Settlements of Moldova and Diaspora

Lopățica

Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
755 locuitori

Lopățica este un sat și comună din raionul Cahul. Lopățica este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Cahul și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 755 de oameni. Satul Lopățica a fost înființat în anul 1925.

Read more