Vedraşco Valeriu

Vedraşco Valerii - regizor.

S-a născut la 25 ianuarie 1951 în satul Mileşti, raionul Nisporeni din Moldova. A absolvit facultatea de jurnalism a Universităţii de Stat din Moscova „M. Lomonosov” în anul 1973. A lucrat în calitate de regizor la studioului „Telefilm-Chișinău” de la Televiziunii Naţională a Moldovei. În ultimii ani a fost director artistic şi regizor la televiziunea NIT. Prin decretul preşedintelui Republicii Moldova din 23 februarie 2001 a fost distins cu titlul de „Artist Emerit al Republicii Moldova”. A murit la 12 februarie 2011.

Filmografie
Filme documentare:
„Codrii”, 1975
„Rădăcina de aur”, 1976
„Uzina de ciment de la Rîbniţa” ,1976
„Oraşul Bălţi”, 1977
„Viticultorii”, 1977 - cu A. Bugakova,
„Numele ei - muncitor” 1977
Emilian Bucov”, 1978
„Drumul spre vocaţie”, 1978
„Aparate seismice”, 1978
„Monologul dragostei”, 1979
„Simfonia culorilor”, 1979
„Marca de Tiraspol”, 1979
Grigore Vieru”, 1979
„Apropierea”, 1980,
„Etapele ascensiunii” 1980 - coautor.
„Găseşte-ţi menirea”, 1981,
„Sentimentul de datorie”, 1981,
„Unitatea”, 1982 - coautor,
„Trei lecţii de bunătate”, 1982,
„Drumul”, 1983,
„Rădăcinile pîinii”, 1983,
„Suită pentru patru trompete” 1983 - film-concert
„Preţuind fiecare minută de lucru”, 1984,
„Singur în faţa fulgerului” 1984,
„Pictorul Igor Vieru”, 1984
„Momentul acţiunilor, timpul înainte”, 1985
„Pagini noi”, 1985 - în colaborare.

Settlements of Moldova and Diaspora

Fedoreuca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
499 locuitori

Fedoreuca este un sat din cadrul comunei Ciocîlteni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Orhei și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni. Satul Fedoreuca a fost întemeiat în anul 1913.

Read more