Arachelu Ion

Arachelu Ion - actor de teatru şi cinema.

S-a născut la 8 Septembrie 1948 în oraşul Chișinău. A absolvit Şcoala teatrala „B. Şciukin” de la Moscova în anul 1971. Şi-a început cariera de actor la Teatrul „Luceafarul”cu roluri de comedie, care îi reuşeau foarte bine. Rolul lui Guliţă din spectacolul „Chiriţa în provincie", 1970 a fost unul de răsunet. Pînă în anul 1990 lucrează la teatrul „Luceafărul", apoi actor la Teatrul TV şi Teatrul „Ginta Latina”. Este Membru al Uniunii Cineaştilor din 1978. Deţine mai multe premii şi titluri: Diploma de Onoare a Consiliului de Miniştri al R. Moldova, 1977, Diploma „Pentru cel mai bun rol episodic”, Festivalul republican de filme, Chișinău, 1979, tot în acest an i se conferă titlul de Maestru în Artă. În anul 2000 se stabileşte cu traiul la Moscova şi continuă să se filmeze.

Filmografia:
„Zece ierni pentru o vară”, 1969 - Toderică  mirele – rol central,
„Povîrnişul”- Mihăieş,1970 - rol episodic,
Viforul roşu”, 1971 - Ionaşcu,
Lăutarii”, 1971 - episod,
Vara ostaşului Dedov”, 1971 -  bucătarul Peruşcov,
Ultimul haiduc”, 1972 - Toderică,
„Crestături pe amintire”, 1973 - Siomca,
Acasă”, 1973 - episod,
Podurile”, 1973 - episod,
„Mînia”, 1974 - episod,
„Durata zilei”, 1974 - episod,
Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1974 – Anton Prisăcar
O întîmplare la festival”,1976 - Petco,
Pe urmele fiarei”, 1976 - episod,
Făt-Frumos”, 1977 - drăcuşorul,
Bărbatul de lîngă tine”, 1977 - episod,
„Cuie strîmbe”, 1978 - micuţul,
Pădurea în care nu vei intra niciodată”, 1978 - braconierul,
„Întîlnirea cu Paganini”, 1979 - episod,
„Întîlnirea”, „Telefilm-Chișinău” 1979, - toboşarul,
Unde eşti, dragostea mea?”, 1980 - episod,
La porţile satanei”, 1980 - episod,
Vîrsta de trecere”, 1981 – mecanicul de cinema
„La hotarul lunii iunie”, 1982 - episod,
„Cum să devii celebru”, 1984 - episod
„Răsăritul zbuciumat”, 1984 - episod,
Vîntul sălbatic”, 1985 - episod.
Un autobuz singuratic în ploaie”, 1986 – braconier, pasager al autobuzului
Reviste televizate „Usturici”: „Tînăr şi verde” (№ 5, 1977), „Aventurierul sprinten” (№ II, 1978)., „Robinzonii” (№ I - 1978).    
„Am onoarea”, 1987 - episod
Corbii prada n-o împart”, 1988 - episod
„În doi pe muchia timpului”, 1989 - episod    
„Raiul de trestii” | „Reed Paradise”, „Vagabondul Bruievici”( Rusia), 1989 - rol central (în titre Ivan Arachelov)
„Bătăi în uşă”, 1989 - episod
Magie neagră sau întîlnire cu diavolul”, 1990 - episod
„Şobolanii, sau Mafia nocturnă”, 1991 - membru al grupării mafiote
„Duhurile iadului” (Ucraina), 1992 - episod
„Trenul spre California”(Rusia), 1993 - episod
Dezertorul”, (Rusia), 1996 - episod
„Ermac”, (Rusia), 1996 - Ocul (în titre Ivan Arachelov)
„Ricoşet”, (Rusia), 1997 - vecinul
Tangou deasupra prăpastiei”, (Rusia), 1997 – maior de miliţie
„Аntologia bancurilor” (almanah cinematografic), (Rusia), 2000 - episod
„Caz special”, (Rusia), 2000 - Ahmed
„Vara în dungi”, (Rusia), 2003 - episod
„Ciandra”, 2003 (Moldova) - episod
„Cheile de la beznă: Operaţiunea Golem”, (Rusia), 2004 – beţivanul
„Pseudonimul – Albanezul”, (Rusia),2006 - episod
„Familia Gromov. Casa speranţei”, (Rusia), 2007 – hoţ de buzunare (în titre Ivan Arachelov)
„Odată în Mitrofanovca” | episodul al 14-lea, (Rusia)2007- episod
„Garajele”,(Rusia), 2010 - vagabond
„Lucrătorii Căii Ferate”, (Rusia), 2007 - episod
„Fantoma, care revine” | 1 film, (Rusia), 2008 - episod
„Video criminal”, (Rusia), 2008 - episod
„Pariu pentru dragoste”, (Rusia), 2008 - episod
„Trenul - expres „Berlin-Moscova”| (Germania, Rusia, film artistic de scurt mesaj), 2009 - episod
„Lutul roşu”, (Rusia), 2010 | 5 episoade
„Garaje”, (Rusia), 2010 - vagabond

Settlements of Moldova and Diaspora

Cîmpul Drept

Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
410 locuitori

Cîmpul Drept este un sat din cadrul comunei Sărăţica Nouă, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Leova și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 410 oameni. Satul Cîmpul Drept a fost întemeiat în anul 1920.

Read more