Popescu Suzana

S-a născut în satul Obileni, raionul Hînceşti, Republica Moldova.

A studiat la Colegiul de Muzică „Şt. Neaga”, specialitatea canto academic.

Din copilărie Suzana a colectat perle ale cîntecului folcloric. În repertoriul ei un loc aparte ocupă baladele: „Meşterul Manole”, „Codreanu”, „Badiul”, „Averescu”, „Mioriţa”, „Fulga”, „Soarele şi Luna”, „Mihu-copilul”, „Balada boului”; și doinele : „Plin e codru de voinici”, „Măi, puiuţ de rînduné”, „Pădure-verde pădure”.

După absolvirea colegiului a activat la Capela Corală Academică „Doina”, condusă de Veronica Garştea, apoi la Capela Corală de Stat din Georgia (unde se stabilește pentru perioadă de timp). Însă, colectivul în care activează de cîteva decenii, „de o viaţă”, cum se exprimă însăşi interpreta, este Corul Operei Naţionale. I-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

Settlements of Moldova and Diaspora

Prajila

Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
2907 locuitori

Prajila este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Antonovca, Frunzești, Prajila și Mihailovca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2907 oameni. Satul Prajila a fost menționat documentar în anul 1588.

Read more