Materiale din compartiment: Photo gallery | Audio gallery | Video gallery |

Iliuț Maria

Născută la 23 februarie anul 1955 în satul Crasna, Bucovina, astăzi Ucraina.

Şi-a făcut studiile la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1978 – 1984)

Este solista Ansamblului etnofolcloric „Tălăncuța”, şi a formațiilor „Ștefan- Vodă” și „Busuioc Moldovenesc” din Chișinău (1983). Din anul 1987 lucrează în calitatea de profesoară la Palatul de Creație al Copiilor din Chișinău.

A obţinut marele premiu la Concursul Interpreţilor Cîntecului Folcloric „Tamara Ciobanu” (Chișinău, 1986), laureată a concursului „Cîntați cu noi” (Chișinău, 1989).

A înregistrat multe cîntece populare la Radio Chișinău, culese de la Crasna pentru a face cunoscut publicului larg tezaurul muzical al Bucovinei.

În cariera sa muzicala a colaborat cu Gheorghe Banariuc, Nelu Laiu, Petre Neamțu, Mihai Amihalachioaie ș. a.

I-a fost conferit titlul onorific „Maestru în artă”.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
1650 locuitori

Roşcani este un sat şi comună din raionul Străşeni. Roşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 6 m de orașul Strășeni și la 13 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1650 de oameni. Satul Roșcani a fost menționat documentar în anul 1622.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.