Vîntuleţ

Ansamblul de dansuri populare „Vîntuleţ” a fost fondat în anul 1957.

Munca asiduă a fost însoţită de mari succese şi realizări la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale.

Colectivul uneşte amatori ai folclorului moldovenesc. Coloritul naţional este relevat în repertoriul ansamblului.

Ansamblul „Vîntuleţ” şi-a început activitatea concertistică în anul 1959 la Cernăuţi şi Lvov. Ansamblului popular „Vîntuleţ” i-a fost conferit titlul de „ansamblu model”.

În 1970 ansamblul „Vîntuleţ” devine laureat al Festivalului în cinstea Aniversării lui V. I. Lenin. Apoi a obţinut titlul de laureat la Festivalul consacrat aniversării a 50-a de la întemeierea URSS. În anul 1974 a devenit deţinătorul Diplomei de gradul I la Festivalul folcloric din oraşul Russe (Bulgaria). În anul 1977 devine laureat de gradul I şi i se oferă medalia de aur la Festivalul naţional de activitate artistică a muncitorilor.

1979 un grup de dansatori al ansamblului „Vîntuleţ” pleacă în Etiopia în cadrul zilelor Uniunii Sovietice.

1978 − participă la Festivalul folcloric „Nufărul alb” (or. Cahul).

La 4 martie 1995 participă la Festivalul televizat „Cîntarea Patriei” din or. Floreşti, fiind aplaudaţi furtunos de public.

În 1996 ansamblul a participat la Festivalul folcloric „Floare de pe Bărăgan” (România). În anii 1996-1997 sînt prezenţi la Festivalul folcloric republican „La vatra horelor” (Rezina şi Teleneşti). 1996 − obţine diploma la Festivalul internaţional „Oloron-96” din Franţa.

În anul 2001 obţine locul I la Festivalul folcloric „La vatra horelor”.

În toamna anului 2002 ansamblul a evoluat la Festivalului internaţional al artei naţionale a statelor CSI (Moscova).

Pe parcursul anilor 2004−2005 colaborează cu orchestra de muzică populară „Barbu Lăutaru”.

În anul 2005, „Vîntuleţ” ocupă locul I la Festivalul−concurs naţional „La vatra horelor” (Chișinău).

Iar în anul 2007 − devine laureat al Festivalului Internaţional de Folclor „Nufărul Alb” din or. Cahul. Este selectat pentru a participa la etapa republicană a Festivalului „La vatra horelor”.

Settlements of Moldova and Diaspora

Rîşcani

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1602
Populația:
11104 locuitori

Rîşcani este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Rîşcani. Amplasat  în partea de nord-vest a republicii, pe rîuleţul Copăceanca, oraşul este situat la o distanţă de 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 11104 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii datează din anul 1602, cînd o parte a Rîşcanilor de azi, Nagoreni, este întărită lui Vlaicu Vătah şi rudelor sale.

Read more