Vîntuleţ

Ansamblul de dansuri populare „Vîntuleţ” a fost fondat în anul 1957.

Munca asiduă a fost însoţită de mari succese şi realizări la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale.

Colectivul uneşte amatori ai folclorului moldovenesc. Coloritul naţional este relevat în repertoriul ansamblului.

Ansamblul „Vîntuleţ” şi-a început activitatea concertistică în anul 1959 la Cernăuţi şi Lvov. Ansamblului popular „Vîntuleţ” i-a fost conferit titlul de „ansamblu model”.

În 1970 ansamblul „Vîntuleţ” devine laureat al Festivalului în cinstea Aniversării lui V. I. Lenin. Apoi a obţinut titlul de laureat la Festivalul consacrat aniversării a 50-a de la întemeierea URSS. În anul 1974 a devenit deţinătorul Diplomei de gradul I la Festivalul folcloric din oraşul Russe (Bulgaria). În anul 1977 devine laureat de gradul I şi i se oferă medalia de aur la Festivalul naţional de activitate artistică a muncitorilor.

1979 un grup de dansatori al ansamblului „Vîntuleţ” pleacă în Etiopia în cadrul zilelor Uniunii Sovietice.

1978 − participă la Festivalul folcloric „Nufărul alb” (or. Cahul).

La 4 martie 1995 participă la Festivalul televizat „Cîntarea Patriei” din or. Floreşti, fiind aplaudaţi furtunos de public.

În 1996 ansamblul a participat la Festivalul folcloric „Floare de pe Bărăgan” (România). În anii 1996-1997 sînt prezenţi la Festivalul folcloric republican „La vatra horelor” (Rezina şi Teleneşti). 1996 − obţine diploma la Festivalul internaţional „Oloron-96” din Franţa.

În anul 2001 obţine locul I la Festivalul folcloric „La vatra horelor”.

În toamna anului 2002 ansamblul a evoluat la Festivalului internaţional al artei naţionale a statelor CSI (Moscova).

Pe parcursul anilor 2004−2005 colaborează cu orchestra de muzică populară „Barbu Lăutaru”.

În anul 2005, „Vîntuleţ” ocupă locul I la Festivalul−concurs naţional „La vatra horelor” (Chișinău).

Iar în anul 2007 − devine laureat al Festivalului Internaţional de Folclor „Nufărul Alb” din or. Cahul. Este selectat pentru a participa la etapa republicană a Festivalului „La vatra horelor”.

Settlements of Moldova and Diaspora

Zăbriceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1230 locuitori

Zăbriceni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Zăbriceni și Oneşti. Satul Zăbriceni este situat la o distanță de 16 km  de orașul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și  la 218 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 1230 de oameni. Prima atestare documentară a satului Zăbriceni (cu denumirea Zubriceni) din ținutul Hotin, datează din 17 aprilie 1429. 

Read more